Підтримка фармацевтичної промисловості має стати одним із головних пріоритетів для держави – Ігор Стаковиченко.

Кабінет Міністрів України 28 липня включив фармпромисловість до списку пріоритетних галузей економіки, тим самим посиливши державну підтримку у цій сфері. З початку війни основні фармацевтичні компанії України загалом зберегли виробничі потужності, при цьому кілька підприємств постраждали внаслідок російських ударів, зокрема у березні в Макарові Київської області згоріли склади фармацевтичного заводу "Фармак". Збитки тоді, за оцінками підприємства, становили близько 1,5 млрд гривень.

Наскільки важливою є зараз держпідтримка фармвиробників, і чи зможе галузь забезпечити українців ліками в повному обсязі? На ці та інші питання порталу Open4business відповів експерт у галузі економіки Ігор Стаковиченко.

На його думку, зараз виробництво ліків має прирівнюватися державою до забезпечення армії, оскільки у державі, що воює, медицина є однією з основ стабільної ситуації на фронті і в тилу.

"Важко уявити, що армія зможе ефективно воювати, якщо не буде забезпечена медичною підтримкою на високому рівні. При цьому стратегічно важливим для держави є виробництво власних медпрепаратів. Постачання від західних партнерів – це добре, але мати власну робочу фарміндустрію в такий важкий час набагато краще . І це розуміють в уряді", - вважає Ігор Стаковиченко.

На думку експерта, в Україні сьогодні фармацевтичне виробництво здатне забезпечити як армію, так і населення значною частиною необхідних ліків. Ігор Стаковиченко вважає, що своєчасні рішення уряду, ухвалені з початку війни, дозволили швидко адаптувати галузь до нових умов.

"Зокрема, ще навесні ухвалили зміни до закону "Про лікарські засоби", обмеживши експорт деяких життєво необхідних препаратів. Крім того, значно спростили реєстрацію фармпрепаратів в умовах війни, створивши екстрену процедуру. Це зробили буквально на третій день. Загалом рішення уряду про включення фармвиробництва до переліку пріоритетних галузей є продовженням тієї політики підтримки галузі, яка намітилася ще з початку війни. Така підтримка має зберегтися на рівні головних державних пріоритетів", - наголосив Ігор Стаковиченко.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
У Стамбулі відкрили координаційний центр для експорту зерна з України
Політика
Між главами МЗС Ірану та України відбулася телефонна розмова
Головні новини
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Різне
Чому арабісти важливі: культурні обміни та інформаційна війна на Глобальному Півдні
Читайте в розділі
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Різне
Чому арабісти важливі: культурні обміни та інформаційна війна на Глобальному Півдні
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.