У Єгипті закриють піраміди і підвищать плату за вхід у пам’ятки

07.04.2023 - 00:12 #Єгипет, #Піраміда

Туристи мають ще два місяці для відвідування найбільшої з пірамід Гізи та 8 місяців, щоб встигнути оглянути топові пам’ятки Єгипту до підвищення цін на вхідні квитки.

У Єгипті готуються розпочати реставрацію піраміди Хеопса (Хуфу), найбільшої та найдавнішої з трьох Великих пірамід, побудованих на плато Гіза. Її початкова висота становила майже 147 метрів. Піраміда, будівництво якої велося протягом 20 років, складена з 2,3 млн вапнякових блоків середньою вагою 2,5 тонни кожен. Мумія самого фараона Хуфу, котрий жив приблизно 2579-2556 рр. до нашої ери, досі не знайдено.

Рішенням Вищої ради старожитностей Єгипту піраміда Хеопса з червня буде закрита для відвідувачів на реставрацію та технічне обслуговування. Як довго триватимуть ці роботи, мінтуризм країни не повідомляє.

П’ять років тому в Єгипті на аналогічні «процедури» влітку закривали піраміду Хефрена: реставратори вклалися за два місяці. Було зміцнено коридори та похоронну камеру, оновлено систему освітлення.

До археологічного комплексу пірамід Гізи входять три піраміди фараонів IV династії Хеопса, Хефрена та Менкаура. Тож без пірамід туристів не залишать: замість гробниці Хеопса відкриють вхід до піраміди Менкаура – найменшої з трьох великих пірамід у Гізі.

Усипальниця Менкаура – остання з великих пірамід Гізи, а фараон Менкау-Ра – останній правитель династії будівельників пірамід. Це найпівденніша і найнижча з трьох єгипетських пірамід у Гізі. Її висота – 66 м, довжина сторони основи – 108,4 м. Об’єм піраміди Менкаура всього 260 тис. м3: це лише десята частина обсягу піраміди Хеопса. У давнину піраміду Менкаура вважали найкрасивішою спорудою Єгипту.

Тим не менш, цей об’єкт має свої переваги для туристів: це ширший спуск до похоронних камер, які до того ж ще й більш просторі, ніж у піраміді Хеопса. Цікавішими є й внутрішні інтер’єри: можна розглянути ніші з різьбленими декоративними панелями, а похоронна камера фанерована масивними гранітними блоками.

Реставрація історичних об’єктів потребує чималих коштів. З цієї причини міністерство туризму та старожитностей Єгипту з 1 грудня підвищить ціни на відвідини деяких археологічних пам’яток та музеїв у країні.

Які саме об’єкти потраплять до цього списку, і яким буде підвищення ціни, наразі не оголошено. У повідомленні Мінтуризму Єгипту зазначається, що нові ціни будуть опубліковані на сайті відомства до 1 грудня.

Втім, в ефірі єгипетських телеканалів представники мінтуризму вже говорять про необхідність перегляду цін на відвідування пірамід Гіза, храмового комплексу в Луксорі, скельних храмів Абу-Сімбела. Це дає підстави припустити, що так воно і станеться.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Близький Схід
У Єгипті з рейок зійшов поїзд, є загиблі та десятки поранених
Близький Схід
В піраміді Хеопса у Єгипті виявлено нову кімнату
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Культура
Чоловік у Туреччині виявив підземне місто під власним будинком
Культура
В Києві презентовано українсько-польський арт-проект "Війна через призму мистецтва"
Культура
В Єгипті завершили реставрацію сувою із заклинаннями з "Книги мертвих"
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.