У Стамбулі завершилися переговори щодо експорту українського зерна

18.07.2022 - 17:32 #Стамбул

У Стамбулі завершилася зустріч військових делегацій Туреччини, України та Росії, а також делегації ООН, яка обговорювала вивезення з України зерна Чорним морем. За її результатами жодна із сторін не зробила офіційної заяви. Проте, пролити світло на те, про що ж домовились у Стамбулі, вирішив депутат ВРУ Олексій Гончарено. Про це він написав у своєму Telegram у середу, 13 липня. "Підсумки переговорів України, Туреччини, ООН та Росії щодо "зернового питання" у Стамбулі: «Досягнуто домовленості про обговорення контролю в портах та безпеці на маршрутах прямування суден із зерном; Наступного тижня Україна та Росія знову зустрінуться у Туреччині з «зернового питання», де підпишуть підсумковий документ;

Туреччина за підтримки ООН доглядатиме кораблі, щоб вжити заходів щодо боротьби з перевезенням зброї; Генсек ООН Антоніу Гутерріш назвав сьогоднішню домовленість "променем надії", – зазначив депутат. Через російську агресію та блокаду в Чорному морі в наших портах заблоковано понад 20 млн тонн зерна, призначеного на експорт. В Україні намолотили перший мільйон тонн нового врожаю, який скоро його не буде куди складати. Забиті склади навіть у Київській області, а вже за кілька тижнів сюди мають везти нове зерно. Ближче до передової люди і не підозрюють, що вдасться зібрати. "У будь-який момент це все може закінчитися прильотом, ми бачимо запалені поля", - каже фермер Юрій.

Прибрати зерно з наших складів, розблокувати експорт не перший тиждень намагаються шляхом чотиристоронніх переговорів під егідою ООН, Туреччина почала бути посередником. Україна не експортуватиме зерно без гарантій безпеки, повторив сьогодні міністр закордонних справ Куліба. «Безпека означає три речі. По-перше, власники кораблів, які вивозять із українських портів зерно, мають бути впевнені, що жодна російська ракета не відправить корабель на дно. Друге — власник зерна має розуміти повністю, що з його зерном нічого не станеться, ніхто його не вкраде. І третє, ми маємо бути впевнені, що Росія не зможе атакувати наші порти завдяки цим коридорам», - зазначив він.

Напередодні перші вісім іноземних кораблів зайшли до дунайських портів України. Це стало можливим завдяки звільненню від окупантів Зміїного острова.

 

Поділитися публікацією:
Читайте також
Дипломатия
Посол Боднар: Переговоры о переносе ТКГ в Стамбул уже ведутся
Ближний восток
В Стамбуле убит инициатор создания спасательных отрядов в Сирии "Белых касок"
Культура
В Стамбуле выставили один из самых больших в мире алмазов и кинжал Топкапы
Культура
Таркан даст три концерта в Стамбуле и отправится в турне по Европе
Головні новини
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Різне
Чому арабісти важливі: культурні обміни та інформаційна війна на Глобальному Півдні
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.