Фараджаллах: Зеленський був для Близького Сходу символом хороброго воїна, але все пішло шкереберть

Мохаммад Фараджаллах вважає, що Україна може виправити стосунки із країнами арабського світу кількома послідовними кроками.

На думку експерта з україно-арабських відносин, Україні вдалося однією заявою на підтримку Ізраїлю зруйнувати усі досягнення, що з'явилися за часи війни з росією - втім, ще є надії на відновлення стосунків.

Справжньою причиною візиту президента Володимира Зеленського до Саудівської Аравії 27 лютого була необхідність примирення з арабським світом після фатальної помилки, якої він припустився. Річ у тому, що араби не є друзями росії. На другому році війни Україна все більше починала виглядати у їхніх очах, як маленька, але гордовита країна, що бореться зі світовим імперіалістом - росією. І так відбувалося аж доки Зеленський не вирішив беззастережно підтримати Ізраїль 7 жовтня 2023-го. Експерт з українсько-арабських відносин, головред ІП "Україна по-арабськи" Мохаммад Фараджаллах називає це політичною помилкою. Він зазначає, що навіть США висловили підтримку Тель-Авіву не одразу, а через 9 годин після початку подій на Близькому Сході.

Тепер Україна пробує виправити помилку, повернувши симпатії арабського світу. Арабіст Мохаммад Фараджаллах у інтерв'ю Інформатору розмірковує - що треба зробити для виправлення цієї помилки. "Зрозумійте, я не маю на увазі, (що треба) виступити "за ХАМАС". Я кажу про те, що треба виступити із засудженням будь-якої агресії", - зазначає він, припускаючи, що Україна просто не розуміє тонкощів близькосхідної політики.

- Володимир Зеленський чи не першим з українських президентів змістив акцент на Близький Схід: за каденцію двічі здійснив візити до Саудівської Аравії, бував у Катарі, ОАЕ, Омані. Наскільки це допомогло, там почали розуміти Україну та підстави для нашої війни?

- Першим фокус на Близький Схід навів ще Порошенко. Після його візитів до ОАЕ, Саудівської Аравії почалися перші реальні інвестиції: у розробку зброї, систем "Грім-2" (оперативно-тактичний ракетний комплекс "Сапсан", наразі в розробці – Ред.); також до України почав заходити потужний агрохолдинг "SALIC" (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company). І вони почали розуміти Україну: коли з самих початків вторгнення світ розколовся на тих, хто "проти" – таборець з росії, білорусі, ірану, північної кореї; тих, хто "за" (усі союзники – ви їх чудово знаєте), і "усіх інших". І країни умовного Глобального Півдня – а це Африка, Азія, Латинська Америка і весь арабський світ, зберегли нейтралітет, бо їм були незрозумілі справжні причини війни. Тоді дуже важкою роботою було переконати цей Південь: російська агресія здійснюється не лише проти України. Вона проти нинішнього світового порядку, і недоторканності кордонів – вперше після Другої світової! А арабський світ це почув. Зрозумів, що, якщо путін, не доведи боже, буде успішним, сам принцип непорушності кордонів буде поставлено під питання. І від цього постраждають усі – від Молдови і аж до Судану та Саудівської Аравії.

- Країни Аравійського півострова вживали словосполучення "активний нейтралітет", це для нас – в плюс?

- Спочатку тільки дехто з них допомагав. Під час зустрічі Ліги арабських держав у Алжирі у 2022-му війну в Україні ще називали "кризою". Але на другому році ставлення почало змінюватись. Проявом цього було запрошення Володимиру Зеленському виступити перед наступним зібранням Ліги арабських держав (під час першого візиту, у травні 2023-го). Це свідчить: арабський світ відкрито зайняв одну із сторін, і тоді це було неабиякою перемогою української дипломатії. Зрештою, до 7 жовтня 2023 року Зеленський був для арабського світу символом: лідером, хоробрим воїном та патріотом, який не полишив свою країну і кинув виклик скаженому ведмедеві. А у арабському світі це резонує, адже він також пережив свої національні війни за єдність та звільнення територій. Та й сама росія заробила чимало мінусів, коли втручалася у справи Сирії, Судану тощо. Втім, все швидко змінилося восени 2023-го.

- Маєте на увазі заяву, з якою виступив президент та МЗС України на підтримку Ізраїлю напочатку конфлікту у секторі Газа?

- Я не знаю, хто порадив Володимирові Зеленському це зробити. Але усі зусилля було різко перекреслено, коли почалася війна у Палестині між ХАМАСом та Ізраїлем. А вже 8 жовтня ситуація різко змінилася. Виступивши з ультра-проізраїльською позицією, Зеленський зробив величезний подарунок росії – адже до цього дня у путіна намагалися переконати арабський світ, що, мовляв, в Україні вони воюють не з українцями, а з міфічним "київським режимом", як каже Сєргєй Лавров, "Заходом" та "НАТО". Еліти знають правду, а простому люду не зрозуміло, що до чого, Захід вони не люблять, і їм треба пояснювати, що в Україні немає німецьких чи польських солдатів, а є Мар’їнка, Маріуполь та Бахмут. До осені-2023 це вдавалося робити настільки, що арабський світ почав сприймати Україну, як суверенну і поважану країну. А тим паче, коли побачили, як Україна стоїть, а окупантів – вигнали з Чернігівської, Сумської, Харківської областей, з Херсону. І усе це було вмить закреслено: ви навіть не уявляєте, як арабські ЗМІ, що детально вели тему України, за дві доби на 180 градусів змінили акценти. Повністю!

- Еліти у арабському світі ображаються всерйоз і надовго?

- Дуже. Наведу приклад: є на каналі Аль-Джазіра (Катар – Ред.) один з найрейтинговіших журналістів, Фейсал Аль-Касим. У арабському світі його знають буквально усі. Він з Сирії, і налаштований дуже антиросійськи. Я двічі бував на його ефірах, присвячених Україні – так він обидва рази вдягав або жовту сорочку з синім піджаком, або навпаки. Так підкреслював свою позицію. А після заяви Зеленського він виклав дуже, дуже жорсткий пост у соцмережі "Х". Написав, що шкодує про кожне слово на підтримку України. Твіт набрав 800 тисяч переглядів, 40 тисяч репостів. І це – одна людина! Розумієте, йде війна за серця, і Україна не може дозволити собі втратити стільки прихильників.

- Але ж маємо візит Володимира Зеленського до Саудівської Аравії наприкінці лютого. Його зустріли чемно, і є реакція. Чи нема?

- Це дуже добре, що почали відновлювати! І я дуже сподіваюся, що ми винесли уроки. Хоч я цього поки не бачу - адже багато країн вже змінили свої заяви з приводу війни Ізраїлю в Газі, а Україна все ще робить вигляд, ніби там нічого не відбувається. А що гарно прийняли... розумієте, вони і путіна також гарно приймають. А для українців буде краще, якщо саудити дійсно будуть на їхньому боці! Бо у конференції Ліги арабських держав брав участь Китай, він побоявся бути відсутнім. І там було прийнято заяву про те, що територіальна цілісність України не може обговорюватись. Не може - і крапка! А після того, як президент зробив заяву, 28 жовтня на Мальті було продовження української конференції з приводу Формули миру. І там вже не було ані Саудівської Аравії, ані Єгипту чи ПАР.

Я вже запропонував своє бачення МЗС України. Дивіться: вже навіть Вашінґтон змінив позицію з питання Гази. І Києву також треба видати резолюцію, зробити заяву з засудженням убивств жінок та дітей, про неприпустимість руйнування інфраструктури. США засудили подібні дії Нетаньягу, а Україна – мовчить.

Зрозумійте, я не маю на увазі - виступати "за ХАМАС". Я кажу про те, що треба виступити із засудженням будь-якої агресії. Україна має закликати усіх дотримуватись міжнародного права. І більше не втягуватись у це, думаючи про свій національний інтерес. Конфлікт там давній, йому 75 років, ця криза погубить будь-кого! Адже зверніть увагу, що Ізраїль ніколи не був справжнім другом Україні...

- От тут незгоден, наведіть приклади!

- Арабські країни, той же Кувейт, визнає Голодомор геноцидом українського народу, а Ізраїль - ні. І ніколи не визнає! Треби дивитись на реалії, а не на те, чого б нам хотілося. І ще – дивитися на те, хто має справжній вплив у світі. Бачте – росія боїться Саудівської Аравії, розуміючи істинну вагу цього гравця. Саудити ж бо мають справжні важелі.

- Це важлива ремарка: наскільки насправді великий вплив саудитів у ОПЕК, серед країн арабського та загалом мусульманського світу?

- Найперше, вона – не лише "нафтовий" магнат, а це й лідер "Організації Ісламського Співробітництва". Це ланцюг країн, які на них орієнтуються: Кувейт, ОАЕ, Оман, Єгипет, Алжир, Марокко, Туніс, Судан. У мусульманському світі, більш широко – Коморські острови, Малайзія, Індонезія, Пакістан тощо. Це надзвичайний вплив!

Зрештою, до нафти. Коли Єгора Гайдара, колишнього очільника Мінфіну рф за часів Єльцина у 1991 році спитали, "хто підписав акт про розпад СРСР?", він прямо відповів: "міністр з видобутку нафти Саудівської Аравії". Чітко! Так, за часів Холодної війни саудити зрештою взяли позицію Заходу – цьому передували декілька глобальних прорахунків росіян. Скажімо, війна у Афганістані: адже саудити озброювали моджахедів, мотивували їх. Тому Саудівська Аравія й натиснула на кнопку, коли було готове рішення випустити надлишки нафти на ринок, щоб добити радянську економіку. Після цього сталася помилка з боку США.

-У чому ж полягала помилка – знову питання Палестини?

- Саме так: існувала домовленість, що спочатку арабський світ вмикає свої механізми проти СРСР, а потім – США включають Саудівську Аравію у число головних партнерів, а також вмикають механізм з вирішення палестинської проблеми. Вашінґтон пообіцяв натиснути на Ізраїль з приводу виконання Резолюції ООН №242 (виведення ЦАХАЛу з усіх окупованих територій, припинення стану війни, визнання суверенітету та територіальної цілісності усіх держав регіону - Ред.) Але зрештою все завершилося розмовами – і арабський світ не отримав жодного з обіцяного. А США навпаки стали просувати Ізраїль у якості регіонального лідера – це неабияк розлютило Близький Схід, і в кулуарах почали говорити: "а чи правильно ми зробили, коли зруйнували багатополярний світ?"

- Наскільки трансформувалися ці вимоги зараз?

- Коли CNN поставили питання про Україну наслідному саудівському принцеві Мохаммаду бін Салманові напочатку вторгнення, вже було два звернення від Джозефа Байдена з приводу збільшення видобутку нафти. Принц відповів: США для нас вже не ті, що були 70 років тому, коли у ВВП саудитів доля їхніх грошей сягала 80%. Зараз це лише 20%, США – лише один з п’яти головних партнерів. Це натяк: часи змінилися, змінюйте і ви ставлення до нас. США його, нажаль, не зрозуміли.

У саудитів є свої вимоги. Власне, вони готові включитися у війну проти росії – але мають амбіції з влаштування власної ядерної програми та мирного атому. Нагадаю, що путін давно залицяється до Ер-Ріяду, пропонуючи послуги Росатому, але Саудівська Аравія бажає американські технології. Друге: саудитам потрібні спільні технології із побудови системи повітряного захисту. Третє: питання Палестини. Вони чітко висловлюють, що, коли буде реалізована обіцянка зі створення Палестинської держави (де не зможуть вже грати "чорні" гравці, такі, як росія та іран), - буде і все інше!

- А яку конкретику можуть обговорювати особисто з президентом Зеленським?

- Нагадаю, що двічі, у 2011 та 2017 роках крон-принц увімкнув механізм випуску нафти, щоб поставити росію на місце. Чи може включитися у нашу війну? – Авжеж, може. Але щоб він захотів це зробити – треба, щоб Захід почув питання арабського світу. От по Києву "Шахеди" вперше вдарили у жовтні 2022-го. Але з вересня 2019-го такі самі "Шахеди" били по території Саудівської Аравії! Саудити просили США: дайте нам протидронові системи "Vampire", дайте щось ще. А США – ігнорували… У Ер-Ріяді тоді з'явилися інші думки: чи США дійсно хочуть воювати проти ірану, чи вони лише хочуть використати іран проти нас?

- Чим ми тут можемо зарадити?

- Конкретно Україна може зробити дещо самостійно. Для неї саме час почати корегувати можливості свого ВПК з Саудівською Аравією у створенні протидронових систем. Україна вміє збивати дрони і має інженерів, а в саудитів є гроші і ворог, який може будь-якої миті припинити домовленості й почати знову гатити "Шахедами".

Друге – це залучення фахівців, які дійсно знають арабський світ. Треба, щоб він знову зрозумів: Україна не є чиєюсь "маріонеткою", а захищає власну свободу. Показати, що американці – союзники, але сама країна не є "проамериканською".

Третє – захист їхніх інвестицій тут, в Україні. Це і агросектор, і транспорт, і енергетика. Коли Зеленський прийшов до влади, Міненерго скасувало "зелений тариф". Це рішення відвернуло арабський світ від інвестицій, але ж була компанія з Катару, яка хотіла зайти до нас із інвестиціями у сонячні електростанції на 2 млрд доларів. Емірати хотіли вкластися у Львівську область. Уявіть: як би незручно було путіну бити по Вінницькій чи Хмельницькій областях, якщо там знаходилися б величезні плантації сонячних панелей з катарськими та еміратськими прапорцями! Це не лише гроші, це – природній щит.

 

Поділитися публікацією:
Читайте також
Політика
Блінкен поїде на Близький Схід на тлі напруженості між США та Ізраїлем
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Ближний восток
ООН: В Газе убито больше детей, чем во всех войнах за последние 4 года
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.