“Давос в пустелі”: країни Близького Сходу переживають бум інвестицій у західні компанії

“Давос в пустелі”: країни Близького Сходу переживають бум інвестицій у західні компанії

Цього року попит на інвестиційний саміт в Ер-Ріяді, який отримав назву «Давос у пустелі», настільки великий, що квитки туди продаються за $15 тисяч, пише WSJ.

У минулорічному саміті взяли участь керівники двох найбільших інвесткомпаній у світі – голова Blackstone Стівен Шварцман та засновник Bridgewater Associates Рей Даліо.

Ще кілька років тому європейські та американські компанії уникали інвестицій із Саудівської Аравії з політичних причин та бойкотували інвестиційний саміт в Ер-Ріяді. Але в останні два роки, на тлі величезного припливу готівки до країн Перської затоки, Саудівська Аравія та інші країни Близького Сходу стали відігравати роль «світового банкомату», пише видання.

Близькосхідні інвестфонди закривають одну велику угоду за іншою. У травні еміратська державна холдингова компанія Mubadala, яку можна віднести до фондів національного добробуту, купила контрольний пакет Fortress Investment у SoftBank за $2 млрд.

У серпні AviLease, що належить державному інвестиційному фонду Саудівської Аравії, придбала авіаційний підрозділ Standard Chartered.

Торік Близький Схід зіткнувся з бумом IPO: компаніям у регіоні вдалося залучити на 179% більше коштів, аніж роком раніше. Глобальні інвестори за минулий рік вклали у регіоні $19,8 млрд.

Західні компанії, навіть такі великі, як BlackRock, відкривають офіси в країнах Перської затоки, щоб легше було залучати інвестиції. А в залах очікування великих близькосхідних інвестфондів майже завжди можна зустріти кілька менеджерів з Волл-стріт та Силіконової долини.

Близькосхідні монархії виявилися переповненими готівкою на тлі різкого зростання цін на енергоносії (частково це побічний ефект війни в Україні). У цей час західні фінансисти, навпаки, змушені скасовувати угоди і відмовлятися від інвестицій на тлі зростання ключових ставок.

Оскільки нинішнє благополуччя близькосхідних країн зумовлене переважно високими цінами на енергоносії, падіння цін на нафту, швидше за все, призведе до відтоку капіталу, як це було під час попередніх енергетичних бумів, які обернулися крахом, пише WSJ.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
Саудівська Аравія продовжить скорочення видобутку нафти на 1 млн б/д до кінця року
Економіка
Саудівська Аравія достроково викупила держборг на рекордні $9,5 млрд
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.