Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій

Казахстанська компанія ARC Group обслуговує російські Су-30СМ з обладнанням від французьких компаній Thales та Safran, щоб обійти санкції.

Проєкт InformNapalm на основі документації та свідчень виявив, що Росія використовує казахстанську компанію ARC Group для обслуговування своїх винищувачів. Наразі у Росії є до 130 одиниць модернізованих винищувачів Су-30СМ, обладнаних авіонікою французького виробництва.

До них входять: багатофункціональні дисплеї SMD55S та SMD66S (Thales); радіонавігаційна та посадкова система TLS2020 (Thales); радіонавігаційна система TACAN-NC12 (Thales); індикатори на вітровому склі HUD 3022 (Thales); навігаційні системи SIGMA 95NAA (Safran).

Для Росії ці компоненти є критично важливими, оскільки російська промисловість не може виробляти навіть приблизні аналоги цих технологій. Для підтримки працездатності цих літаків росіянам потрібно постійно обслуговувати їх західним обладнанням.

Після початку повномасштабного вторгнення Росія мала втратити доступ до західних технологій та послуг, але, згідно з документами, цього не сталося. Росії вдалося відновити обслуговування в умовах санкцій завдяки казахстанській компанії ARC Group.

Компанія Analyst Research Consulting Group є дистриб’ютором французької компанії Safran Electronics & Defence. Ще у жовтні 2021 року вона підписала свою першу угоду з російською компанією «Росавіаспецкомплект», яка займається ремонтом, обслуговуванням та постачанням авіаційних компонентів.

Після 2022 року казахстанська компанія продовжила надавати послуги Іркутському авіаційному заводу, який обслуговує Су-30СМ. Вона представляє свою діяльність французьким постачальникам як посередник з казахстанським авіаремонтним заводом № 405.

Згідно з документами, у 2024 році ARC Group підписала контракт з Thales AVS France SAS на обслуговування багатофункціональних дисплеїв SMD55S/SMD66S та коліматорних індикаторів HUD3022 для казахстанських винищувачів Су-30СМ.

Ця угода чітко визначає експортний контроль із прямою забороною на передачу будь-яких товарів до Російської Федерації. Однак одночасно з підписанням цього контракту ARC Group надіслала росіянам комерційну пропозицію на суму 13 826 199,26 євро для розгляду та оформлення.

Звісно, за дивним збігом обставин, договір містить майже ті самі послуги, що й контракт між Thales і казахстанським авіаційним заводом.

Поделиться публикацией:
Читайте так же
Політика
США запровадять нові санкції проти Ірану через постачання ракет до РФ
Різне
Іран передав РФ балістичні ракети та розраховує отримати взамін Су-35, - ISW
Главные новости
Разное
Россия нарушает Женевские конвенции. Казни и пытки украинских военнопленных
Разное
Число жертв эпидемии холеры в Судане достигло 252 человек
Разное
Казахстан ремонтирует российские истребители западным оборудованием в обход санкций
Читайте в разделе
Різне
Во Львове прошла конференция об истории оккупации Палестины
Різне
ООН: Израиль блокирует поставки топлива, необходимого для перекачки воды в северную часть Газы
Різне
Воюющие стороны в Судане подписали соглашение во избежание причинения вреда гражданским лицам: Al Arabiya
Ищите нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.