Туреччина обирала президента: підтримка виборців, підготовка до другого туру і майбутні відносини з Україною

Вища виборча рада Туреччини 15 травня оголосила результати президентських і парламентських виборів. За чинного главу держави Реджепа Таїпа Ердогана віддали голоси 49,51% виборців, а його опонент Кемаль Киличдароглу набрав трохи менше — 44,88% голосів.

Як і припускали соціологи та політологи, другий тур президентських виборів у країні таки відбудеться. Він призначений на 28 травня. Лише кілька десятих відсотка підтримки не вистачило чинному главі держави Реджепу Таїпу Ердогану для перемоги в першому турі.

Третім кандидатом, який балотувався на посаду президента, був представник “Альянсу АТА” Сінан Огана. Його підтримали близько 5% виборців. Партія Огана не потрапила до парламенту.
Вибори 14 травня, попри те, хто стане наступним президентом країни, вже змінили та розкололи Туреччину. Це показує і географічний фактор — опозиція перемогла в усіх західних регіонах: Стамбул, Ізмір, у столичному регіоні, а також у всьому курортно-приморському поясі. Також за опозиційного лідера голосує весь крайній схід і південний схід країни, де проживають здебільшого курди. А за Ердогана голосує вся серединна Туреччина. Прихильники ідеї продовження правління Ердогана — виборці націоналістичного спрямування. Навіть економічні проблеми, такі як рекордно висока інфляція і проблеми з ліквідацією наслідків нещодавніх землетрусів, не похитнули віру людей в Ердогана.

За опозицію, яка пропонує децентралізацію влади й повернення до форми правління парламентарної республіки, більше голосує прозахідна, проєвропейська молодь. І ті й інші голосували активно  — явка на дільницях сягала 90%.

За виборами в Туреччині без перебільшення стежив увесь світ. Їхні результати важливі в розрізі відносин Туреччини із Заходом, з Україною і з Росією. Як стверджують в українському посольстві в Анкарі, відносини з Києвом тут стійкі, збалансовані та навряд чи зміняться навіть у разі перемоги на президентських виборах опозиції. Крім того, політичний вектор Анкари незмінний: Туреччина не визнавала і не визнає окупацію та анексію українських територій Росією. Крім того, не варто забувати про співпрацю у сфері оборони, економічні зв’язки та посередництво Туреччини для організації зернового коридору.

Якщо говорити про результати парламентських виборів, то більшість голосів здобув Республіканський альянс на чолі з Партією справедливості та розвитку (це партія Ердогана) — близько 49% голосів, а це понад 300 місць із 600 у парламенті. При цьому опозиційний Національний альянс на чолі з партією Кемаля Киличдароглу, Народно-республіканською партією, здобули трохи більше ніж 200 місць у парламенті. Попри це, опозиційні сили продовжать боротися за перемогу в другому турі президентських виборів 28 травня.

Share post:
Read also
Політика
Головний опонент Ердогана звинуватив РФ у втручанні у вибори у Туреччині
Економіка
Президент Туреччини оголосив про відкриття великого родовища нафти
Різне
Китай і Туреччина відмовилися продавати «вагнерівцям» зброю
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.