Сліди 9300-річного поселення виявлені неподалік Каппадокії

При розкопках у Сирчалітепі було виявлено сліди осілого життя.

Під час останніх розкопок на кургані Сирчалітепе в центральній провінції Ніде в Туреччині археологи виявили сліди постійного поселення, вік якого, як вважається, становить не менше 9300 років. Про це пише агентство Anadolu.

"Можна сказати, що це найстаріше поселення в межах провінції Ніде", - сказала археолог Семра Балджі, яка очолює групу розкопок на кургані Сирчалітепе.

Балджі зі Стамбульського університету сказала, що її команда виявила інструменти з кістки та обсидіана, які використовуються у повсякденному житті, а також намисто та інші предмети, які, як вважається, використовувалися в декоративних цілях.

Вона додала, що два зразки, які вони знайшли, датували радіовуглецем, що показало їх вік - 9600-9300 років.

Початкові дослідження поверхні, проведені на кургані Сирчалітепе, розташованому поруч із джерелами обсидіана в вулканічному регіоні Каппадокія, виявили робочу зону обсидіана, а також кістяні та кам'яні знаряддя праці.

Сезон розкопок цього року закінчився, і Балджі сказала, що вона та її команда продовжать аналізувати свої знахідки в артефактах та нові архітектурні польові дані у своїх майстернях.

Зазначивши, що в ході розкопок також були виявлені зразки овальних наконечників стріл, вона сказала: «Ще один важливий момент полягає в тому, що досі не було розкопано жодне інше місце, де робочий майданчик із обсидіану та поселення були разом».

Share post:
Read also
Різне
У 2022 році Туреччина подвоїла імпорт російської нафти – Reuters
Економіка
Туреччина допоможе Україні у повоєнній відбудові
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.