В Ірані стратили ще одного учасника протестів

В Ірані публічно повісили одного з учасників протестів, що тривають у країні близько трьох місяців.

В Ірані стратили ще одного учасника масових акцій протестів, що тривають у країні близько трьох місяців. У понеділок, 12 грудня, у місті Мешхед на північному сході Ірану публічно повісили Маждидреза Рахнаварда, повідомило інформаційне агентство dpa.

Як стверджують у Тегерані, під час протестів у листопаді Рахнавард зарізав двох членів воєнізованого формування "Басідж", що підпорядковується Корпусу вартових ісламської революції. Суд звинуватив демонстранта у "війні проти Бога" і 29 листопада засудив до смертної кари.

Про страту першого учасника масових протестів в Ірані стало відомо 8 грудня. Повідомлялося, що тоді повісили 23-річного репера Мохсена Шекарі. Революційний суд Ірану також визнав молоду людину винною у "війні проти Бога". Його визнали винним у тому, що 25 вересня він брав участь у блокуванні бульвару Саттар Хан у Тегерані і поранив ножем члена "Басіджа".  Сам активіст заявив, що був засуджений після "показового суду без будь-якої належної правової процедури".

Міністер закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock) звинуватила Іран у "нелюдяності". На її думку, Шекарі був засуджений і страчений під час підлого і поспішного судового процесу. Однак загроза страти не зможе "придушити волю людей до свободи", написала вона у Twitter. Із засудженням вироку виступило і МЗС Франції, а глава дипломатії Великобританії Джеймс Клеверлі зазначив, що світ не може заплющувати очі "на сліпе насильство, яке чинить іранський режим проти власного народу".

Масові виступи в Ірані почалися у вересні після смерті 22-річної Махси Аміні, яку "поліція моралі" затримала за те, що вона нібито носила хіджаб "неправильно". Протестні акції стали найбільшими з часів революції 1979 року - вони охопили 160 міст у всіх провінціях країни. Повідомляли також про загибель 61 працівника служби безпеки. Загалом, за даними ЗМІ, досі судові органи Ірану засудили до смертної кари у зв'язку з протестами щонайменше 25 осіб. Правозахисники вважають, що щонайменше 470 демонстрантів в Ірані було вбито і понад 18 тисяч затримано.

Share post:
Read also
Різне
Iran International: Іран попросив Росію допомогти з придушенням протестів
Різне
Після тривалих акцій протесту в Ірані ліквідують «поліцію моралі»
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.