Iran International: Іран попросив Росію допомогти з придушенням протестів

Іран запросив у Росії допомогу для припинення протестів , зокрема -  обладнання та радників для їх придушення. Про це повідомив інформаційний телеканал Iran International (ІІ) у суботу, 3 грудня. Він спирається на засекречені файли, отримані хакерами та передані каналу.

За даними II, документи свідчать про те, що Тегеран покладається на інформацію з Москви з метою оцінки ситуації у країні. У файлах є свідчення того, що РФ прослуховує західні джерела з метою оцінки сили протестного руху.

Прессекретарка президента США Карін Жан-П'єр 26 жовтня під час спільного брифінгу з координатором зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки при Білому домі Джоном Кірбі говорила, що Москва може консультувати Тегеран, спираючись на свій досвід у придушенні демонстрацій.

"Іран та Росія зближуються в міру посилення їхньої ізоляції, - зазначала Карін Жан-П'єр. - Наше послання Ірану вкрай зрозуміле: припиніть вбивати свій народ і посилати зброю до Росії для вбивства українців".

Кірбі у свою чергу зазначав, що Карін Жан-П'єр наводила факти. "Ми знаємо, що вони (влада РФ. - Ред.) можуть розглядати можливість надання якоїсь підтримки Ірану в придушенні протестувальників. І, на жаль, Росія має досвід у цьому", - зазначив він.

"Це ще один приклад того, як Росія та Іран ведуть спільну роботу, порушуючи не тільки права людини і громадянські права населення Ірану, але і, безумовно, наражаючи на подальшу небезпеку життя українців", - додав Джон Кірбі.

За даними ООН, у ході протестів в Ірані загинули вже понад 300 осіб, у тому числі - понад 40 дітей. Водночас правозахисна організація Iran Human Rights (IHR) 29 листопада, заявила, що в заворушеннях загинули 451 протестувальник і 60 співробітників служб безпеки. Понад 18 тисяч осіб було затримано.

Тим часом Вища рада національної безпеки Ірану 3 грудня заявила, що кількість загиблих під час протестів "перевищує 200 осіб". За даними державного інформаційного агентства IRNA, до цього числа входять співробітники служб безпеки, мирні жителі і ті, кого влада Ірану вважає "влаштовувачами заворушень".

Масові протести в Ірані тривають з кінця вересня. Спричинила їх смерть 22-річної Махси Аміні, яку "поліція моралі" затримала за "неправильне" носіння хіджабу. За словами свідків, дівчину побили у поліцейській машині, після чого вона впала в кому, а згодом померла.

Влада Ірану стверджує, що Аміні померла від "раптової зупинки серця". Натомість її родичі наполягають, що дівчина була здорова і не мала жодних проблем із серцем.

Мітингарів, що виходять на вулиці, підтримала збірна Ірану з футболу, яка на першому матчі чемпіонату світу в Катарі не стала виконувати національний гімн.

Share post:
Read also
Різне
Після тривалих акцій протесту в Ірані ліквідують «поліцію моралі»
Різне
У школі в Афганістані стався вибух, є загиблі та поранені
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.