"Зернова угода" залишається чинною попри заяви РФ – ООН

Організація Об’єднаних Націй не вважає, що призупинення Росією участі в "зерновій угоді" означає втрату нею чинності, й інспектори ООН продовжать перевірку суден, що транспортують збіжжя з українських портів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це журналістам на брифінгу після засідання Ради Безпеки ООН заявив заступник генерального секретаря Організації з гуманітарних питань Мартін Гриффітс.

"Ми твердо дотримуємося думки, що Чорноморська зернова ініціатива залишається в силі, незважаючи на призупинення участі в ній Росії", – наголосив він.

"Росія не припинила дію "зернової угоди" і не вийшла з неї. Вони заявили, що призупинили участь у ній на невизначений термін. І, як результат цього, ми продовжуємо через цю ініціативу направляти судна, які рухаються (з України); разом із Туреччиною, де це можливо, і з Україною – перевіряти ці судна", – додав Гриффітс.

Водночас заступник генсека ООН додав, що Організація як посередник продовжує взаємодіяти з російською стороною, щоб вирішити порушені нею питання. "Чим швидше ми можемо повністю відновити участь Росії, тим краще", – зазначив він.
ООН спростувала брехню РФ про причетність "зернового коридору" до атаки на російські кораблі

Раніше постійний представник Росії при Організації Об’єднаних Націй Васілій Нєбєнзя заявив, що Москва не буде визнавати домовленості щодо експорту зерна з України без своєї участі.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Однак Мартін Гриффітс наголосив, що військові кораблі Росії та України не мають права підходити до суден "зернового коридору" та брати будь-яку участь в цій гуманітарній місії.

"Чітко хочу сказати, що жодні воєнні, повітряні, морські судна, активи не брали участь у підтримці ініціативи (перевезенні українського збіжжя в рамках "зернової угоди", - Ред.). Вони не потрібні. І, власне, їм заборонено підходити ближче, ніж на 10 морських миль до вантажних суден згідно з процедурами, що були обумовлені всіма сторонами", - сказав він.

Мартін Гріффітс додав, що жодного цивільного судна не було в коридорі проти ночі на 29 жовтня. 

"Зернова угода", може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана, і реалізація цього сценарію вже розпочалася.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
ООН та Туреччина погодили рух суден гуманітарним коридором на 31 жовтня
З портів України сьогодні таки вийшли 12 суден з 354,5 тис. тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи
Економіка
Туреччина отримала 28 млрд доларів із невідомих джерел
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.