Представник ЮНІСЕФ: Ситуація в Газі виявилася гіршою, ніж я міг собі уявити

Ситуація в блокованому секторі Газа виявилася набагато гіршою, ніж можна було собі уявити. Про це повідомив прес-секретар Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Джеймс Елдер. 

За словами представника ЮНЕСЕФ, він прибув до Гази незадовго до «гуманітарної паузи», раніше узгодженої між палестинським рухом ХАМАС, ставши свідком руйнувань та душевних травм. 

«Напередодні я проїжджав через Газу із гуманітарною колоною. Руйнування будинків, квартир та лікарень були дуже масштабними. Багато вимушених переселенців живуть у дуже важких умовах. Лікарні — це поля битв... Поранені внаслідок бойових дій діти перебувають у лікарнях усюди, а не лише у відділеннях невідкладної допомоги», - сказав Елдер. 

Представник ЮНІСЕФ зазначив, що ситуація (у секторі Газа) дуже тяжка, понад 1,5 млн осіб були змушені залишити свої будинки. «Дітям зараз потрібно ходити до школи чи навчатися професії у технічному коледжі. Проте зараз тут (таборі біженців) мешкає 30 тисяч осіб. Через нестачу води жінки годинами простоюють у чергах, щоб сходити до туалету. Останні чотири дні (гуманітарна пауза) були дуже важливими та визначальними. Конвой ЮНІСЕФ доставив медикаменти, аптечки для вагітних, аптечки для лікарів та полівітаміни для дітей. Коли кудись приїжджає цистерна з водою, люди настільки її потребують, що відразу її випивають», - сказав Елдер. 

За словами представника ЮНІСЕФ, доставка допомоги всім, хто потребує, займе більше 4 днів, при цьому дістатися до півночі Гази, як і раніше, дуже складно. Елдер зазначив, що колонам з гуманітарною допомогою знадобилося 3-4 години, щоб подолати відстань 30 кілометрів, проте вантажівки з гуманітарним вантажем продовжували прибувати на південь Гази. На дорогах багато вантажівок з гумодопомогою, палестинців, що повертаються, а також є проблеми з безпекою, що також уповільнює прибуття колон, зазначив він. 

Елдер наголосив, що для того, щоб забезпечити мешканців Гази наметами та теплим одягом необхідно продовжувати  «гуманітарну паузу» та режим припинення вогню. 

«Усі потребують відпочинку, і діти теж. Мільйон дітей зараз переживають ту чи іншу форму травми та психічного стресу. Діти (у секторі Газа) не одужають, якщо будуть далеко від дому, мерзнути в таборах і обходиться без доступу до предметів першої необхідності. Діти почнуть одужувати лише тоді, коли вони отримають необхідну підтримку та їхнє життя почне повертатися у нормальне русло. А це можливе лише завдяки встановленню міцного миру», додав Елдер. 

Домовленість про чотириденну гуманітарну паузу у конфлікті між Ізраїлем та ХАМАС набула чинності у п'ятницю, 24 листопада, о 07:00 за місцевим часом. Угода передбачає звільнення 150 палестинських ув'язнених із в'язниць Ізраїлю в обмін на 50 ізраїльтян, які утримують ХАМАС. Серед осіб, що звільняються, є жінки та діти з обох сторін. 

Вранці 7 жовтня бойове крило ХАМАС - «Бригади Ізз ад-Дін аль-Кассам» - оголосило про початок операції проти Ізраїлю «Повінь Аль-Акса». Тисячі ракет було випущено із сектора Газа у бік Ізраїлю, озброєні угруповання увійшли на територію ізраїльських поселень. ХАМАС заявив, що операція була відповіддю на штурм мечеті Аль-Акса в окупованому Східному Єрусалимі і насильство ізраїльських поселенців проти палестинців. У відповідь ізраїльська армія оголосила про початок операції «Залізні мечі» проти ХАМАС у секторі Газа із застосуванням десятків винищувачів, яка надалі переросла у масову розправу над населенням Гази. 

27 жовтня Ізраїль розпочав військово-сухопутну операцію у Газі. На даний момент кількість загиблих внаслідок атак Ізраїлю перевищила 15 тис. осіб, ще понад 36 тис. палестинців зазнали поранень. Жертвами ізраїльських атак в ексклаві з 7 жовтня стали у тому числі щонайменше 6150 дітей та 4 000 жінок. 

Зараз 2,3 мільйона жителів Гази страждають від нестачі продовольства, води та ліків через масовані бомбардування з боку Ізраїлю з повітря, суші та моря, а також повної блокади ексклаву. Тисячі будівель, включаючи лікарні, мечеті та церкви, також були пошкоджені або повністю зруйновані внаслідок повітряних та наземних атак Ізраїлю на обложений ексклав з минулого місяця. 

Число загиблих в Ізраїлі становить близько 1200 людей. Тут слід відзначити, що днями газета Гаарец опублікувала результати розслідування, в ході якого з'ясувалося, що 7 жовтня ізраїльські військові, відкривши вогонь по бойовикам ХАМАСУ з військового гелікоптера, вбивали й мирних ізраїльтян, що перебували поряд.

Генеральна Асамблея ООН закликала до негайного гуманітарного припинення вогню. При цьому 120 держав проголосували за резолюцію, запропоновану Йорданією. Проте Ізраїль раніше відхилив цю пропозицію.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Статьи
Фараджаллах: В Израиле процесс опровержения начался, но украинская власть уже успела «наломать дров» с арабским миром
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Близький Схід
Число жертв ізраїльської агресії в Газі досягло 28 473
Близький Схід
Число жертв ізраїльської агресії в Газі перевищило 25,4 тис.
Близький Схід
У Газі щодня з 7 жовтня гинуть понад 170 жінок та дітей
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.