NYT: Ердоган розблокував вступ Швеції в НАТО

У понеділок Туреччина погодилася розблокувати вступ Швеції в НАТО. І це стало раптовим поворотом, який дозволяє Альянсу створювати образ єдності і розширення напередодні критично важливого саміту, покликаного підготуватись до можливої тривалої війни Росії проти України.

Вступ Швеції став перемогою для Генерального секретаря Єнса Столтенберга, який минулого тижня погодився залишитися на посаді ще на рік. Це рішення стало наслідком інтенсивного тиску на президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, зокрема з боку президента США Джо Байдена, який зателефонував турецькому лідеру під час свого візиту до Європи в неділю.

«Відмова Туреччини від своїх заперечень значно полегшить час перебування Байдена на саміті, знявши з порядку денного одну важливу проблему. Це дозволить йому заявити, що Владімір Путін отримав саме те, чого не хотів: розширений, більш цілеспрямований НАТО, до якого тепер входить також і Фінляндія», - пише New York Times.

Аналітики кажуть, що розворот Ердогана пов’язаний не так зі зміною його поглядів, як говорить про те, що його політичне балансування на межі дозволило йому отримати все, що можна було.

«Якби він пішов далі, то, швидше за все, не отримав би набагато більше, але міг би ще більше поставити під загрозу свій авторитет серед союзників по НАТО. Туреччина вже перебуває під пильною увагою західних держав через тісні зв'язки Ердогана з Путіним і через підозру в тому, що Туреччина допомагає російським компаніям ухилятися від санкцій. Продовження блокування вступу Швеції посилило б сумніви в лояльності Туреччини до альянсу», - пише видання.

З точки зору геополітичної оборони та ширших економічних міркувань, в інтересах Туреччини було дозволити Швеції взяти участь у саміті», - сказав директор з питань Європи Eurasia Group Емре Пекер.

Байден, який прибув до Вільнюса в понеділок увечері з Лондона, все ще повинен спробувати добитися узгодженої риторики Альянсу щодо майбутніх відносин з Україною. Переговори між членами НАТО тривали до пізнього вечора понеділка, але так і не досягли чіткого результату.

«Переговори про те, як саме задовольнити вимоги України щодо вступу, підкреслили, що єдність НАТО, про яку Байден говорить на кожному кроці, стає все важче підтримувати з затягуванням війни», - пише New York Times.

Суперечки щодо українського членства можуть бути затьмарені новими побоюваннями, що довгоочікуваний контрнаступ України буксує, а у Києва можуть закінчитися боєприпаси. Останнє - це один з декількох сценаріїв, про які, за словами американських розвідників, думає Путін, мріючи перетворити приниження в перемогу. Питання про те, що саме пообіцяти Україні, буде найбільш гірким питанням на саміті.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
Туреччина збільшить плату за прохід суден через Босфор і Дарданелли
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.