Конфлікт у Судані: сторони не бажають сідати за стіл переговорів

У четвер у Судані, попри домовленість про перемир’я, тривали запеклі бої, повідомляє Reuters.

За інформацєю організації Human Rights Watch, жертви серед цивільного населення зросли через використання воюючими сторонами вибухової зброї, включаючи танки, артилерію, ракети та авіаудари по населених пунктах.

Американська розвідка заявила, що обидві ворогуючі сили намагаються взяти гору напередодні можливих переговорів, а ООН вже попередила про руйнівні наслідки насильства для дітей.

Суданська армія в інтенсивних боях намагалася витіснити воєнізоване формування Сил швидкої підтримки (RSF) з їхніх позицій поблизу центру Хартума. У столиці та прилеглих до неї містах Омдурман і Бахрі лунали звуки бомбардувань і сутичок. Армія намагалася витіснити RSF з позицій навколо президентського палацу та військового штабу.

«Обидві сторони вірять, що вони можуть перемогти у військовому плані, тож у них мало стимулів сісти за стіл переговорів», — заявила директорка національної розвідки США Авріл Хейнс комітету Сенату у справах збройних сил у Вашингтоні.

Оскільки бойові дії тривають, незважаючи на угоди про припинення вогню, Білий дім заявив, що може застосувати санкції до відповідальних за дестабілізацію ситуації в Судані.

Бойові дії вже призвели до загибелі сотень людей, спровокували гуманітарну катастрофу, спричинили масовий відтік біженців до сусідніх держав і загрожує залученням зовнішніх сил, що ще більше дестабілізує і без того неспокійний регіон.

За даними ООН, близько 100 тисяч людей втекли з Судану до сусідніх країн через брак їжі та води.

«Ситуація в Судані наближається до катастрофи, під перехресний вогонь дедалі частіше потрапляють діти», — заявила, виконавча директорка дитячого агентства ООН ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. 

Вона також закликала зупинити насильство заради дітей, або, принаймні, забезпечити, щоб діти не опинялися на лінії вогню: не чинити атаки на медичні центри, школи та станції водопостачання.

ЮНІСЕФ повідомив про щонайменше 190 загиблих і 1700 поранених дітей у Судані з початку конфлікту 15 квітня. Точні цифри через інтенсивність конфлікту отримати наразі неможливо.

Судан заявив у вівторок, що загинули 550 людей, ще 4926 отримали поранення.

Конфлікт завдав руйнівного удару по серцю економіки країни в столиці Хартумі, порушив внутрішні торговельні шляхи, поставив під загрозу імпорт і спровокував готівкову кризу.

Заводи, банки та магазини у столиці розграбовані або пошкоджені, електроенергія та водопостачання не постачаєються, а жителі повідомляли про різке зростання цін і дефіцит основних товарів.

Знищено також кілька великих ринків, які давали робота тисячам робітників та фермерів.

Організація Об’єднаних Націй, в свою чергу, тисне на ворогуючі сторони, щоб гарантувати безпечний проїзд допомоги після того, як шість вантажівок були пограбовані.

Голова ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс заявив, що упродовж двох-трьох днів сподівається провести особисті зустрічі з обома сторонами, щоб отримати від них гарантії щодо транспортування гуманітарної допомоги.

Фахівці Всесвітньої продовольчої програми підрахували, що на сьогоднішній день викрадено призначене нужденним людям у Судані продовольство на суму від 13 до 14 мільйонів доларів.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
В ООН закликають сторони конфлікту у Судані забезпечити захист гумдопомоги
Різне
В Судані продовжуються тяжкі бої, незважаючи на останнє перемир'я
Головні новини
Близький Схід
Bloomberg: Для відбудови Гази знадобиться два десятиріччя та не менше 50 мільярдів доларів
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.