Іран заявив про будівництво нового ядерного реактора

Іран заявив, що будує четвертий ядерний дослідницький реактор у місті Ісфахан, через кілька днів після того, як оголосив про будівництво нового комплексу атомних електростанцій на півдні країни. Про це повідомляє DW.

"Сьогодні на майданчику в Ісфахані розпочався процес заливки бетону для фундаменту реактора", - цитує іранське інформаційне агентство IRNA голову Організації з атомної енергії Ірану Мохаммада Есламі.

Державне агентство IRNA описало новий 10-мегаватний реактор як "дослідницький", написавши, що він матиме різностороннє застосування, включаючи випробування палива та ядерних матеріалів, а також виробництво промислових радіоізотопів і радіофармацевтичних препаратів. В центрі ядерних досліджень в Ісфахані вже є три реактори.

Тегеран прагне розширити свої можливості, щоб конкурувати з великими гравцями в ядерній енергетиці. У січні генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що Іран "обмежує" співпрацю з агентством.

Есламі також казав минулого тижня, що в місті Сірік будується новий комплекс атомних електростанцій, який матиме сукупну добову виробничу потужність п'ять тисяч мегават.

"Ми повинні досягти виробничої потужності 20 тисяч мегават ядерної енергії в країні до 2041 року", - наголосив Есламі під час поїздки до регіону разом з президентом країни Ібрагімом Раїсі.

США, Франція, Китай, Росія та Південна Корея є єдиними п'ятьма країнами у світі, які наразі мають понад 20 тисяч мегават ядерних потужностей. Іран зараз має одну робочу атомну електростанцію в Бушері, яка виробляє близько трьох тисяч мегават.

За даними IRNA, АЕС у Сірік мають бути введені в експлуатацію до 2031 року.

Міжнародна спільнота критикує ядерну програму Ірану, а експерти занепокоєні тим, що ця програма, зрештою, спрямована на створення ядерної зброї. Тегеран, тим часом, заперечує такі наміри, заявляючи, що його ядерна програма має виключно цивільне призначення.

Іран також перебуває під низкою американських санкцій, після виходу колишнього президента США Дональда Трампа у 2018 році з міжнародної угоди, яка мала на меті зупинити ядерні амбіції Ірану. 

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
Іран створив дрони-перехоплювачі з ракетами класу “повітря-повітря”
Різне
Іран закупив у Росії гелікоптери Мі-28 та винищувачі Су-35
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.