Іран почав знижками витісняти російську нафту з Китаю

Китай різко наростив закупівлі нафти в Ірані, замінюючи барелі з Росії, які стають дедалі дорожчими і коштують вище за встановлену Заходом «стелю цін». 

У серпні КНР імпортує з Ірану 1,5 млн. барелів на добу — рекордний обсяг як мінімум за останні 10 років, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Kpler. 

Порівняно з січнем-липнем, коли Китай купував у середньому 917 тисяч барелів на добу, попит на іранську нафту зріс більш ніж у півтора рази. Причина — у ціні, розповіли Bloomberg трейдери, які працюють у регіоні. Іранська нафта, за їхніми словами, пропонується зі знижкою $10 за барель до Brent і коштує значно дешевше за російську. Та, за даними Мінфіну, у липні в середньому йшла за кордон по $64,37 за бочку Urals і подорожчала на $9 за місяць. 

У серпні, за даними Reuters, вартість Urals у західних портах РФ піднялася до $70. І хоча це на $15 нижче за поточні котирування Brent, реальна знижка значно менша, оскільки в кінцеву вартість нафти для покупця закладено витрати на транспортування та страхування. 

Нові ціни на нафту з Росії дедалі менше подобаються її ключовим покупцям, включаючи не лише Китай, а й Індію. З середини травня нафтовий експорт з РФ до Азії скоротився на 25%, а його обсяги - 2,6 млн барелів на добу станом на кінець липня - стали найнижчими з початку січня. 

Через скорочення знижок застопорилися переговори між «Роснефтью» та Bharat Petroleum — однією з найбільших мереж мереж державних НПЗ в Індії. Контракт на 6 млн. тонн нафти, який почали обговорювати ще два місяці тому, так і залишається непідписаним, розповів минулого тижня фінансовий директор Bharat Веста Рамакрішна Гупта. 

"Якщо знижки продовжать зменшаться, ні комерційних, ні інших переваг купівлю нафти в Росії не буде", - пояснило джерело Reuters на нафтовому ринку Індії. 

Зменшити дисконти на російську нафту ще у грудні минулого року вимагав президент РФ Володимир Путін. У відповідь уряд із квітня ввів граничну величину дисконту для розрахунку податків: спочатку вона становила $34 за барель, до липня зменшилася до $25, а з 1 вересня становитиме лише $20.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
Іран накрила потужна піщана буря
Головні новини
Близький Схід
Bloomberg: Для відбудови Гази знадобиться два десятиріччя та не менше 50 мільярдів доларів
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.