Іран і Саудівська Аравія після довгих років ворожнечі домовилися відновити відносини

Іран і Саудівська Аравія домовилися в п’ятницю відновити відносини після років ворожнечі, яка загрожувала стабільності та безпеці в Перській затоці та сприяла розпалюванню конфліктів на Близькому Сході від Ємену до Сирії.

Про це передає Reuters.

Про угоду було оголошено після чотирьох днів раніше невідомих переговорів у Пекіні між вищими посадовими особами служби безпеки двох ворогуючих держав Близького Сходу.

Згідно із заявою Ірану, Саудівської Аравії та Китаю, Тегеран і Ер-Ріяд домовилися відновити дипломатичні відносини та відкрити посольства протягом двох місяців. “Угода включає підтвердження поваги до суверенітету держав і невтручання у внутрішні справи”, – йдеться в повідомленні.

Саудівська Аравія розірвала відносини з Іраном у 2016 році після того, як її посольство в Тегерані було захоплено штурмом під час суперечки між двома країнами через страту Ер-Ріядом шиїтського мусульманського священнослужителя.

В останні роки Саудівська Аравія звинуватила Іран у ракетних і безпілотних атаках на нафтові об’єкти королівства в 2019 році, а також у атаках на танкери у водах Перської затоки. Іран відкинув звинувачення.

Єменський рух хуситів, який підтримує Іран, також здійснив транскордонні ракетні та безпілотні атаки на Саудівську Аравію, яка очолює коаліцію, що бореться з хуситами, а в 2022 році поширив удари на ОАЕ.

П’ятнична угода, підписана високопосадовцем служби безпеки Ірану Алі Шамхані та радником Саудівської Аравії з національної безпеки Мусаедом бін Мохаммедом Аль-Айбаном, погодилася відновити дію угоди про співпрацю в галузі безпеки 2001 року, а також іншого попереднього договору про торгівлю, економіку та інвестиції.

Перший дипломат Китаю Ван І назвав угоду перемогою діалогу та миру, додавши, що Пекін продовжить відігравати конструктивну роль у вирішенні складних глобальних проблем.

Представник Білого дому з національної безпеки заявив, що Саудівська Аравія, яка прагне розширити своє партнерство з Китаєм, інформувала Сполучені Штати про переговори в Пекіні, але Вашингтон не брав безпосередньої участі в них.

Давні стратегічні зв’язки між Саудівською Аравією та Сполученими Штатами були напруженими під час адміністрації президента Джо Байдена через ситуацію з правами людини в королівстві, війну в Ємені та нещодавні зв’язки з Росією та видобуток нафти ОПЕК+.

Навпаки, зростаючі зв’язки Саудівської Аравії з Китаєм були підкреслені високим візитом президента Сі Цзіньпіна три місяці тому. Оголошення в п’ятницю було зроблено в той самий день, коли Сі отримав третій термін на посаді президента Китаю на тлі низки викликів.
 

Іран і Саудівська Аравія, відповідно дві провідні шиїтські та сунітські мусульманські сили на Близькому Сході, роками ворогували й підтримували протилежні сторони у війнах із Єменом до Сирії та інших країн.

Аналітики кажуть, що обидві сторони виграють від деескалації, оскільки Іран прагне підірвати зусилля США щодо його ізоляції в регіоні, а Саудівська Аравія намагається зосередитися на економічному розвитку.

Інші країни Перської затоки Об’єднані Арабські Емірати, Оман і Катар привітали відновлення саудівсько-іранських зв’язків, так само як Ірак і Єгипет.

«Подальша регіональна нестабільність наразі не в інтересах Саудівської Аравії чи Ірану», — сказав Крістіан Коутс Ульріксен, політолог з Інституту Бейкера Університету Райса в США.

«І те, що китайці звернулися до цього питання в той час, коли позиція США щодо Ірану стає все більш агресивною, сама по собі посилає потужний сигнал».

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд у коментарях, переданих державним телебаченням, сказав, що Ер-Ріяд «схиляється до політичних рішень і діалогу» і прагне закріпити це в регіоні.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахян натякнув на подальші кроки.

«Політика сусідства, як ключова вісь зовнішньої політики іранського уряду, рішуче рухається в правильному напрямку, і дипломатичний апарат активно підтримує підготовку нових регіональних кроків», — написав Амірабдоллахян у Twitter.

Високопоставлений іранський чиновник сказав, що вирішення напруженості у відносинах із Саудівською Аравією стало головним пріоритетом для Тегерана в останні місяці та допоможе вирішити тривалі переговори щодо ядерної програми Ірану.

“Це спонукатиме Захід до досягнення ядерної угоди з Іраном”, – сказав чиновник Reuters.

Саудівська Аравія та її союзники протягом тривалого часу наполягали на світових державах, щоб вони подолали свої побоювання щодо іранських ракетних і безпілотних програм у своїх зусиллях відновити ядерну угоду з Тегераном 2015 року.

Сінція Б’янко, науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин, сказала, що Ер-Ріяд домагався гарантій безпеки від іранців, які, можливо, були вирішені відновленням угоди про безпеку 2001 року.

Іран, можливо, також позитивно відреагував на заклики Ер-Ріяда «активно підштовхувати хуситів до підписання мирної угоди з Саудівською Аравією, яка звільнить саудівців від війни в Ємені, яка стала трясовиною», сказав Б’янко.

«Якщо ці дві (проблеми) вирішені, я впевнений і позитивно ставлюся до угоди».

Принц Фейсал, міністр закордонних справ Саудівської Аравії, заявив у січні, що досягається прогрес у припиненні конфлікту в Ємені, а в п’ятницю хуси в Ємені та союзна Ірану Хізбалла в Лівані привітали угоду.

Міністр закордонних справ Оману Бадр Альбусаіді заявив у Twitter, що відновлення дипломатичних відносин між Саудівською Аравією та Іраном було «виграшним для всіх і піде на користь регіональній і глобальній безпеці».

Оман та Ірак проводили переговори між Іраном і Саудівською Аравією в 2021 і 2022 роках.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Статті
Саудівська Аравія віддана Статуту ООН та неприйняттю будь-якого порушення суверенітету всіх країн – посол Королівства Саудівська Аравія в Україні
Різне
В Ірані фіксують масові випадки отруєнь у школах для дівчат
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Дипломатія
Новий посол Туреччина вручив вірчі грамоти Президенту України
Дипломатія
Йорданія відкликала посла з Ізраїлю
Дипломатія
Саудівська Аравія та Іран офіційно відновили дипломатичні відносини
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.