В Індонезії стартував саміт країн АСЕАН

У столиці Індонезії Джакарті розпочався триденний саміт лідерів країн Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), головними питаннями якого є пошук шляхів врегулювання тривалої політичної кризи в М’янмі та територіальних суперечок у Південно-Китайському морі.
 

Церемонія відкриття заходу транслюється на офіційному вебсайті організації.

Нинішня зустріч лідерів країн АСЕАН (Бруней, Камбоджа, Індонезія, Лаос, Малайзія, М’янма, Філіппіни, Сінгапур, Таїланд і В’єтнам) проходить на тлі загострення суперництва між Сполученими Штатами та Китаєм за вплив у регіоні та їхніх спроб залучити країни Асоціації на свій бік.
Очікується, що на саміті у вівторок лідери АСЕАН переглянуть виконання домовленостей із п’яти пунктів, досягнутих між М’янмою, яка також є учасником організації, та іншими країнами у квітні 2021 року, спрямованих на пошук мирного вирішення конфлікту між правлячою у М’янмі хунтою та її противниками, прихильниками скинутого військовими демократично обраного уряду.

В рамках заходу пройдуть низка окремих зустрічей лідерів АСЕАН із представниками інших країн, зокрема, Сполученими Штатами, Китаєм, Японією і Південною Кореєю.

Обговорення проходитиме без участі представника М’янми, оскільки після перевороту в лютому 2021 року цю країну позбавили права брати участь у самітах, дозволивши хунті надсилати лише неполітичного представника в якості спостерігача.

Водночас зусилля країн АСЕАН покласти край насильству в М’янмі не приносять результату. Військові лише дозволили главі МЗС Таїланду Дон Прамудвінаю відвідати 9 липня у в’язниці скинуту лідерку країни Аун Сан Су Чжі, що стало першим її контактом із високопоставленим іноземним представником після путчу в лютому 2021 року.

Лідери АСЕАН також планують обговорити територіальні суперечки в Південнокитайському морі (ПКМ), більшість яких стосуються претензій Китаю на острови і води Брунею, Малайзії, Філіппін та В’єтнаму.

Щоб запобігти конфронтації у регіоні, АСЕАН і Китай вже тривалий час розробляють кодекс поведінки в ПКМ, проте в цьому напрямку майже немає прогресу через взаємовиключні підходи сторін і небажання йти на компроміси.

Напруженість між Китаєм і членами АСЕАН зросла після оприлюднення Пекіном 29 липня нової карти Китаю, на якій майже вся акваторія ПКМ позначена китайською. Філіппіни і Малайзія одразу після публікації карти висловили Китаю рішучий протест, посилаючись, серед іншого, на рішення міжнародного трибуналу в Нідерландах від 2016 року, яким усі претензії Китаю в ПКМ були визнані безпідставними.

Лідери АСЕАН висловлять стурбованість діяльністю Китаю у водах, включаючи створення штучних островів із військовими базами та ведення на них господарської діяльності. Такий пункт міститься в проєкті заяви, яка буде опублікована після саміту АСЕАН-Китай, запланованого на середу.

У листопаді минулого року лідери АСЕАН і президент США Джо Байден зустрілися в Камбоджі й домовилися підняли взаємодію між АСЕАН і США до «всеосяжного стратегічного партнерства», що стало свідченням готовності Вашингтона активніше взаємодіяти з країнами регіону на тлі зростання впливу Китаю.

Проте Байден пропускає саміти, пов’язані з АСЕАН, тоді як він візьме участь у саміті Групи 20 найбільших економік в Індії цими вихідними та відвідає В’єтнам. Американську делегацію на зустрічі лідерів АСЕАН очолює віцепрезидент Камала Гарріс.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
Малайзія розробить «дорожню карту» екологічного переходу для металургії
Різне
Індонезія затримала супертанкер під прапором Ірану
Головні новини
Економіка
Туреччина не відновлюватиме роботу російської платіжної системи "Мир"
Різне
Ізраїль завдав десятки ударів по півдню Лівану
Різне
У Лівані нова хвиля вибухів техніки Хезболли
Читайте в розділі
Різне
Ізраїль завдав десятки ударів по півдню Лівану
Різне
У Лівані нова хвиля вибухів техніки Хезболли
Різне
Росія порушує Женевські конвенції Страти та тортури українських військовополонених
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.