Індія закуповуватиме саудівську нафту замість російської

Найбільші індійські НПЗ вирішили купити додаткові партії нафти в Саудівській Аравії після того, як зіткнулися з проблемами в оплаті барелів з Росії. 

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела в галузі, два найбільші державні індійські НПЗ — Indian Oil Corp і Bharat Petroleum Corp — планують придбати 2 млн барелів у саудівської держкорпорації Saudi Aramco з постачанням у лютому. 

Indian Oil звернулася до Ер-Ріяду, а також розраховує на додаткові постачання нафти із Західної Африки замість російського сорту Sokol, розповіло одне з джерел Reuters. 

Індійські НПЗ не змогли отримати щонайменше 6 млн барелів Sokol у листопаді та грудні: танкери з нафтою, яка видобувається на Камчатці, тижнями стояли на рейді біля берегів Південної Азії, чекаючи на розвантаження, а потім спливли до нових покупців. 

За словами джерела Reuters, виникли складнощі з оплатою нафти. Дочірня компанія "Роснефти" не змогла відкрити рахунок в Об'єднаних Арабських Еміратах, щоб індійські клієнти розплатилися в дирхамах. В результаті постачання російських барелів до Індії обвалилися на третину, до мінімуму за 11 місяців: у грудні вони становили лише 1,5 млн барелів на добу, хоча у травні досягали 2,15 млн. 

Міністр нафти Індії Хардеп Сінгх заявив, що проблема з російською нафтою не в платежах, а в цінах: знижки на Sokol різко зменшилися, і НПЗ віддають перевагу іншим постачальникам. Обсяги закупівель у Росії – це «просто функція від ціни, за якою готові закуповувати наші заводи», говорив Сінгх на початку січня. 

Саудівська нафта відповідає індійським запитам: у січні королівство оголосило про знижки для клієнтів у всьому світі, а для країн Азії зменшило ціну на $2 за барель за основним сортом Arab Light. 

Джерела Reuters наполягають, що оплата російської нафти залишається на заваді індійським НПЗ, всупереч заявам влади. Російські нафтовики ще минулого року пропонували перейти на розрахунки у китайських юанях, але це не влаштувало індійську сторону. Оплата в рупіях виявилася неприйнятною для Росії: потоку товарів у відповідь, на які можна було витратити індійську валюту, Індія в РФ не постачає, і в результаті рупії накопичуються в індійських банках. Джерела Reuters оцінювали суму в $40 млрд, хоча влада і ЦБ РФ запевняли, що обсяг незрівнянно менший.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Політика
Ер-Ріяд та Москва закликали до припинення військових операцій на палестинських територіях
Економіка
Saudi Aramco вперше з червня знизить ціни на нафту для Азії
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.