Ер-Ріяд та Москва закликали до припинення військових операцій на палестинських територіях

Саудівська Аравія та Росія обговорили розвиток ситуації в Палестині, а також висловили глибоке занепокоєння гуманітарною катастрофою в секторі Газа. 

Про це йдеться у спільній заяві за підсумками візиту президента РФ Володимира Путіна до Ер-Ріяду, опублікованому на сайті Кремля. 

Обидві сторони підкреслили необхідність припинення військових операцій на палестинських територіях, а також необхідність захисту цивільного населення відповідно до міжнародного права та норм міжнародного гуманітарного права. 

Сторони наголосили на необхідності надання міжнародним гуманітарним організаціям можливості для виконання своєї ролі у наданні гуманітарної та надзвичайної допомоги палестинському народу, включаючи організації системи ООН, особливо Близькосхідне агентство ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАПОР), та підтримки їх зусиль у цьому напрямі», -говориться у документі. 

Сторони наголосили, що немає іншого способу досягнення безпеки та стабільності в Палестині, окрім як шляхом виконання міжнародних резолюцій, що стосуються рішення про дві держави, щоб забезпечити створення належних умов для мирного співіснування та економічного розвитку та дозволити палестинському народу реалізувати свої законні права на створення незалежного, суверенної палестинської держави у межах 1967 року зі столицею у Східному Єрусалимі. 

Крім того, російська сторона вітала поновлення дипломатичних відносин між Королівством та Іраном, висловивши сподівання, що цей крок сприятиме зміцненню безпеки та стабільності в регіоні при збереженні суверенітету країн та невтручання у їхні внутрішні справи. Сторони наголосили на важливості прихильності Ірану до мирного характеру своєї ядерної програми та прозорої співпраці з Міжнародним агентством з атомної енергії. 

Крім того, сторони домовилися зміцнювати співпрацю в галузі оборони таким чином, щоб вона була спрямована на підтримку та досягнення спільних інтересів двох країн. 

«Сторони підтвердили своє прагнення зміцнювати нинішню співпрацю та координацію в галузі безпеки з питань, що становлять взаємний інтерес, включаючи боротьбу зі злочинністю у всіх її формах, боротьбу з тероризмом та екстремізмом та їх фінансуванням, а також обмін інформацією з метою протидії террористам, щоб забезпечити безпеку та стабільність у двох країнах», - йдеться у документі. 

Крім того, обидві сторони підкреслили своє прагнення продовжувати роботу щодо збільшення взаємних та спільних інвестицій у двох країнах, створення умов для приватного сектору, обміну візитами, проведення спільних інвестиційних форумів та заходів, розвитку інвестиційно-привабливого середовища, надання необхідних дозволів та подолання будь-яких проблем у цій галузі. 

У сфері енергетики обидві сторони високо оцінили тісне співробітництво між ними та успішні зусилля країн «ОПЕК плюс» щодо підвищення стабільності світових ринків нафти. Дві сторони також домовилися про важливість розширення співробітництва у таких галузях як: нафта та газ, геонаука та обмін знаннями, що сприяє підвищенню геотехнічного потенціалу шляхом проведення геологічних, гірничих та екологічних досліджень, навколишнє середовище, комунікації, технології та цифрова економіка, інновації, космос, транспорт та логістика, судова система та правосуддя, стійкий туризм та розвиток туристичного руху між двома країнами, спорт, освіта, засоби масової інформації та охорона здоров'я. 

У сфері міжнародних відносин сторони підтвердили свою рішучість продовжувати координацію та активізувати зусилля, спрямовані на підтримку міжнародного миру та безпеки.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Близький Схід
Представник ЮНІСЕФ: Ситуація в Газі виявилася гіршою, ніж я міг собі уявити
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.