Глава МЗС Алжиру: Дії Франції небезпечні для регіону

Відкликання алжирського посла з Франції — це перший крок, за яким будуть інші, заявив міністр закордонних справ Алжиру Ахмед Аттаф, коментуючи заходи у відповідь своєї країни на рішення Емманюеля Макрона визнати суверенітет Марокко над спірним регіоном Західна Сахара. 

Дії Парижа Атаф назвав «небезпечними» для регіону, додавши: «Це не просто виклик посла для консультацій. Це зниження рівня дипломатичного представництва. Це важливий крок, щоб висловити наше засудження позиції Парижа». 

Міністр розповів, що президент Франції Емманюель Макрон поінформував свого алжирського колегу Абдельмаджіда Теббуна в кулуарах саміту G7 у червні в Італії про рішення, яке має намір ухвалити Париж. Тоді ж влада Алжиру застерегла Париж від будь-яких подібних заходів. 

Раніше Еммануель Макрон заявив про підтримку суверенітету Марокко над Західною Сахарою. У листі до марокканського короля Мухаммада VI, надісланого з нагоди Національного дня Марокко, Макрон зазначив, що Франція «визнає план Марокко щодо автономії регіону Західна Сахара як єдину основу для досягнення політичного рішення». 

«Наша підтримка плану автономії, представленого Марокко у 2007 році, ясна та тверда. (Цей план) відтепер є єдиною основою для досягнення справедливого, стійкого та узгодженого політичного рішення відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН». 

При цьому, згідно з планом врегулювання, викладеним у резолюції № 658 Ради Безпеки ООН від 27 червня 1990 року, сахарський народ має право сам визначити долю своєї держави шляхом проведення референдуму, проте він все ще не був проведений. 

Наприкінці липня Алжир у заяві МЗС застерігав Францію від подібних визнань. 

Запланований на кінець вересня - початок жовтня візит президента Алжиру Абдельмаджіда Теббуна до Парижа, що раніше був неодноразово відкладений, у світлі останніх подій знову доведеться скасувати.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
Міжнародна освіта в умовах війни: кейс Марокко
Різне
ЗМІ: Суровікін перебуває в Алжирі з делегацією Міноборони РФ
Головні новини
Різне
У Лівані нова хвиля вибухів техніки Хезболли
Різне
Росія порушує Женевські конвенції Страти та тортури українських військовополонених
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Читайте в розділі
Дипломатія
Ніґер слідом за Малі розриває дипвідносини з Україною — AFP
Дипломатія
Малі розриває дипвідносини з Україною через звинувачення про підтримку антиурядових сил
Дипломатія
Новий посол Туреччина вручив вірчі грамоти Президенту України
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.