Міжнародна освіта в умовах війни: кейс Марокко

Королівство Марокко є важливим міжнародним партнером України в різних сферах. Марокко входить до п’ятірки найбільших наших торговельних партнерів в Африці після Єгипту, Алжиру, Тунісу та Лівії. Так само ефективно співпрацюють наші країни і в сфері освіти.

Так, за даними Українського державного центру міжнародної освіти, Марокко входить до п’ятірки країн, з яких до нас на навчання приїздить найбільше студентів.

Станом на 1 січня 2024 року в Україні навчаються понад 2 тисячі студентів з Марокко, які здобувають освітні ступені бакалавра, магістра та доктора філософії.

Попереду лише такі визнані світові лідери міжнародної співпраці у сфері навчання, як Китай та Індія.

Отже, Марокко високо цінує українські дипломи про вищу освіту.

Група країн-лідерів за кількістю молоді, що здобуває освіту в Україні, виглядає у 2024 році так:

Найпопулярнішими спеціальностями, на яких навчаються в Україні молоді люди з Марокко, є такі (у порядку спадання):

Також Марокко входить до топ-10 країн за кількістю зареєстрованих запрошень на навчання (такі запрошення реєструють молоді люди, які хочуть вступати до закладів вищої освіти України), тобто фактично за популярністю української освіти.

Молоді люди з Марокко найчастіше обирають для навчання такі українські університети:

Партнерство у сфері освіти з Королівством Марокко – це історія успіху і приклад тривалої багаторічної співпраці.

Після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року українські заклади вищої освіти опинилися у складному становищі – вони мали гнучко адаптуватися до роботи в умовах війни, утримати контингент студентів та продовжити співпрацю за міжнародними договорами. Ніколи раніше наша країна не стикалася з подібними викликами.

Разом з тим, країна-агресорка росія почала кампанію за перерозподіл ринку міжнародної освіти за рахунок  переманювання іноземних студентів з нашої країни. Так, наприклад, у росії для них створили винятково вигідні умови вступу: без іспитів, без оплати. Для того щоб перевестися з українського закладу вищої освіти до вишу ерефії, не потрібні були ні атестат, ні інші документи, достатньо було лише показати залікову книжку.

Такі заходи  означали відкриття ще одного фронту – фронту міжнародної освіти. Проти нас грав також той факт, що більшість українських університетів (принаймні, у перші місяці після повномасштабного вторгнення) змушені були перейти на дистанційну форму навчання, і далеко не всі країни погоджувалися визнавати результати такого навчання.

Особливо це стосувалося тих країн, чиї студенти опановували в нас медичний фах, фармацію. Адже окрім навчання, потрібно було забезпечити для таких студентів навчальну практику, що в умовах дистанційного навчання є проблемою. Були випадки, коли окремі країни через дистанційку відмовлялися визнавати наші дипломи – як це було, наприклад, в Азербайджані.

Разом з тим, ми розуміли, що навчання в Україні іноземних студентів – це наш шанс на глобалізацію, міжнародний імідж, участь в міжнародній співпраці, і це – кошти, які так необхідні бюджетам університетів та бюджету країни.

До честі наших освітян, Міністерства освіти і науки України, уряду, профільного комітету парламенту, наших дипломатів, хочу зазначити, що в цілому наша країна впоралася з цими викликами. Кількість іноземних студентів, що навчаються в Україні, зменшилася, але вони є. Наша країна, як і раніше, залишається повноцінним гравцем у сфері міжнародної освіти. І ми цінуємо підтримку міжнародних партнерів у такий складний час. Серед них – підтримка уряду Королівства Марокко.

За сприяння Посольства України в Королівстві Марокко, для зміцнення співпраці в сфері освіти ми відвідали Марокко наприкінці літа 2022 року і зустрілися тоді  з міністром вищої освіти, наукових досліджень та інновацій А. Мірауі та з керівним складом  міністерства. Ми проінформували про заходи, що вживаються Україною для забезпечення освітнього процесу та збереження якості освітніх послуг в умовах воєнного стану, а також про можливості й умови продовження навчання марокканських студентів в українських закладах вищої освіти.

Найпопулярніший телеканал країни з багатомільйонною аудиторією запросив нас на інтерв'ю, де ми змогли розповісти про українську освіту, про можливості для навчання іноземних студентів. До речі, опитування Українського державного центру міжнародної освіти  показало, що марокканські студенти хочуть навчатися в Україні і готові повернутися сюди на очне навчання, коли це буде можливо. І це було для нас приємною несподіванкою.

Оскільки значна частина студентів з Марокко хотіла продовжувати навчання в українських закладах вищої освіти, і було очевидним, що це буде навчання у дистанційному форматі, Міністерство вищої освіти Марокко виявило зацікавлення у взаємодії з українською стороною у питанні сприяння продовженню навчання цими студентами.

У процесі перемовин з міністерством були досягнуті домовленості за ключовими питаннями організації навчання в Україні. Перш за все, міністерство погодилося визнавати результати дистанційної освіти за всіма спеціальностями, включно з медициною та фармацією. І це означало, що багато марокканських студентів зможуть продовжити навчання в українських університетах.

Була досягнута домовленість про те, що студенти-медики та фармацевти проходитимуть стажування у медзакладах Марокко, а українські заклади вищої освіти зараховуватимуть таке стажування.

Міністерство освіти Марокко також висловило всіляку підтримку та сприяння співробітництву між українськими та марокканськими закладами вищої освіти у питанні організації паралельного навчання та отримання подвійних дипломів в рамках відповідних міжуніверситетських угод.

Ми уклали Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння з Міжнародним університетом Агадіру, який погодився надати приміщення та доступ до навчальних ресурсів студентам, що навчаються в українських університетах.

Також ми підготували понад 10 угод про співробітництво між закладами вищої освіти Марокко та України. Зараз плануємо відкриття підготовчого відділення в Марокко, для того щоб марокканські студенти на території своєї країни  могли вивчати українську мову і готуватися до вступу в українські заклади освіти.

Ми успішно подолали виклик з проведення екзаменаційної кампанії, відкривши в Марокко два центри в містах Рабат і Касабланка для складання іспитів КРОК 1 та КРОК 2 для студентів медичних спеціальностей.

Попри усі бюрократичні процедури і фінансові витрати, ми впоралися із цим завданням, задовольнивши потребу близько 500 марокканських студентів. Організація цього процесу за підтримки Центру тестування при МОЗ України, Українського державного центру міжнародної освіти та українського диппредставництва в Рабаті підтвердила нашу спроможність забезпечити безперервність навчального циклу і зберегти репутацію національної системи вищої освіти в умовах воєнного стану.

«Марокканська молодь розглядає Україну як частину неподільної Європи,– переконаний Сергій Саєнко, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Марокко. – Це можливість отримати закордонну якісну освіту з перспективою працевлаштування у провідних компаніях України чи Євросоюзу або реалізувати себе як приватний підприємець чи розпочати приватну практику в Марокко. Ціна освіти для марокканських студентів – це шанс побудувати професійну кар'єру в майбутньому. І таку можливість Україна їм надає. Цей фактор без перебільшення сприятиме зміцненню двосторонніх стосунків між Україною та Марокко, формуванню стабільного академічного партнерства в інтересах обох країн».

Попри всі складнощі війни, українська освіта продовжує якісно навчати і українських, і закордонних студентів. Україна, як і раніше, залишається авторитетним гравцем на полі міжнародної освіти. Ми тримаємо освітній фронт. Нам є чим пишатися. І ми надзвичайно вдячні всім міжнародним партнерам, хто простягнув нам руку допомоги у такий складний для України час.

Олена Шаповалова, директор Українського державного центру міжнародної освіти;
Сергій Саєнко, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Марокко​.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
У Марокко через потужний землетрус загинули понад 1000 людей
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.