ЄС і США прагнуть запобігти війні на Близькому Сході після вбивств лідерів ХАМАС та Хезболли

Дипломати США та ЄС проводять термінові переговори у спробах запобігти повномасштабній війні на Близькому Сході після того, як Ізраїль завдав ударів по лідерах Хезболли та ХАМАС в Бейруті та Тегерані, йдеться у матеріалі FT.

Зазначається, що один з найвищих дипломатів ЄС Енріке Мора проводив критичні переговори з офіційними особами в столиці Ірану в середу, 31 липня, після вбивства політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані. В той самий час високопосадовець Білого дому на Близькому Сході Бретт Макгерк проводив переговори в Саудівській Аравії, а згодом планує вирушити до Каїру для подальших переговорів.

Як пише агенція, офіційні особи заявили, що переговори були зосереджені на тому, щоб переконати Тегеран або не відповідати, або здійснити символічні дії, після того, як ізраїльські дипломати повідомили західним співрозмовникам, що їхні військові не планують подальших операцій.

«З учорашнього вечора всі тиснуть на Тегеран, щоб він не відповідав і стримував це», — сказав один із західних дипломатів, який брав участь у переговорах.

Водночас Ізраїль так і не взяв на себе відповідальність за атаку на Ганію, однак заявив, що удар по Бейруту, в результаті якого загинув високопоставлений командир Хезболли Фуад Шукр, був відповіддю на смертоносний ракетний обстріл.

Речник ЄС з питань зовнішньої політики Пітер Стано заявив, що Енріке Мора має великий досвід переговорів з Іраном щодо його ядерної програми, перебував у Тегерані на інавгурації нового президента Масуда Пезешкіана та, таким чином, використав свою взаємодію з офіційними особами нової іранської адміністрації в Тегерані, щоб донести позицію ЄС з усіх проблемних питань.

Адміністрація президента США Джо Байдена також провела термінові консультації з Ізраїлем, а також іншими союзниками і партнерами, які мають вплив на Іран, щоб спробувати відвести всі сторони від межі конфлікту.

Державний секретар США Ентоні Блінкен говорив зі своїми йорданським і катарським колегами, а міністр оборони США Ллойд Остін — зі своїм ізраїльським колегою Йоавом Галланом.

Зазначається, що Білий дім намагався применшити ймовірність повномасштабної війни, хоча в приватних розмовах офіційні особи визнавали, що цей момент є одним з найбільш чутливих з моменту нападу ХАМАС 7 жовтня.

Офіційні особи США також визнали, що напад у Тегерані ускладнив досягнення угоди про припинення вогню для зупинки війни в Газі і звільнення заручників, оскільки Ганія був головним співрозмовником ХАМАС з посередниками.

«Ми визнаємо, що мішенями є терористи, що на їхніх руках кров… але за цих обставин вторгнення в суверенні країни є викликом для Сполучених Штатів», — сказав сенатор Бен Кардін, голова сенатського комітету США у закордонних справах.

Нинішні і колишні офіційні особи заявили, що подальший розвиток конфлікту може залежати більше від розрахунків Тегерана, ніж від Ізраїлю.

Колишній високопоставлений офіцер розвідки США Джонатан Панікофф заявив, що у найближчій перспективі реакція Ірану, Хезболли і ХАМАС на смерть Шукра і Ганії підвищить ймовірність регіональної війни або повернення до атак «око за око».

Зазначимо, що високопоставлений командир Хезболли Фуад Шукр був убитий Ізраїлем 30 липня шляхом здійснення цілеспрямованого удару по столиці Лівану Бейруту. Наступного ж дня керованою ракетою у власному особняку в Тегерані було вбито лідера ХАМАС Ісмаїла Ганію. ХАМАС покладає відповідальність за вбивство свого лідера на Ізраїль.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Близький Схід
Кількість жертв ізраїльської агресії в Газі зросла до 39 480
Економіка
Саудівська Аравія переживає найнебезпечніший момент свого економічного відновлення, – Bloomberg
Політика
Ердоган анонсував завершення операції на півночі Іраку й Сирії
Головні новини
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Різне
Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій
Економіка
Туреччину накрила хвиля банкрутств: закрилися тисячі компаній
Читайте в розділі
Политика
Ердоган знову проведе окремі переговори з Путіним та Зеленським
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.