У Дубаї чекають роботів у промисловості, науці та обслуговуванні

Дубай планує впровадити 200 тисяч роботів у промисловість та сферу послуг. Таке завдання сформульовано владою, сподіваючись підштовхнути економіку емірату. 

Роль робототехніки, автоматизації у суспільстві зростає, і Дубай не бачить майбутнього своєї економіки без цих інновацій. Халфан Белхул, голова фонду Dubai Future Foundation, говорить про сфери, в яких в найближчому майбутньому обґрунтуються роботи. 

"Ми знаємо, що поєднання мобільності, робототехніки та штучного інтелекту радикально змінить те, як ми пересуваємося. Ми знаємо, що в охороні здоров'я передова робототехніка відіграватиме надзвичайно важливу роль під час хірургічних процедур, операцій, - коментує він. Що у споживчій галузі, у роздрібній торгівлі роботи будуть дуже помітні”. 

Саме Dubai Future Foundation доручено очолити програму з робототехніки та автоматизації. Ініціатива, анонсована наслідним принцом ОАЕ, обіцяє збільшити внесок інновацій у ВВП до 9% протягом наступного десятиліття. Експерти зазначають: підвищення продуктивності праці дає значний поштовх розвитку економіки загалом, а останні дослідження показують, що до 2030 року штучний інтелект генеруватиме у структурі світової економіки до 13 трильйонів євро. Роботизація не лише знижує виробничі витрати, а й забезпечує більшу різноманітність товарів та послуг, створюючи робочі місця.

Скотт Лівермор, керуючий директор групи Oxford Economics Middle East, зазначає: "Ініціатива вкладається в концепцію розвитку індустрії з акцентом на промислові послуги, до якої прагнуть Дубай та ОАЕ". За його прогнозом, програму може чекати успіх, "якщо тут вживуть комплекс заходів щодо підтримки інвестицій у роботизацію та автоматизацію, продовжать політику щодо залучення іноземних інвестицій та талантів". 

Експерт обіцяє, що "у міру здешевлення та підвищення кваліфікації роботів вони все частіше переміщатимуться у сферу обслуговування. Таким чином, логістика, подорожі та туризм, охорона здоров'я, готельний бізнес - усі ключові галузі, про які думають у Дубаї, швидше за все, виграють. Роботи точно допоможуть знизити витрати. 

У рамках програми протягом наступних десяти років у сфері послуг, логістики та промисловості з'явиться 200 тисяч роботів. Потенціал таких помічників вже реалізує на своїх автоматизованих терміналах компанія DP World, глобальний логістичний лідер. Султан Ахмед бін Сулайєм, директор компанії, зазначає, що логіка розвитку бізнесу не дозволяє уникнути інновацій. "Сьогодні ми маємо термінали, які майже повністю автоматизовані, - зазначає він. - Ми повинні перевозити більше товарів, тут на допомогу прийдуть технології. У контейнерному терміналі ми тепер керуємо замками-"твістлоками", виконуємо розвантаження роботизованим способом. У минулому у нас було багато ручних небезпечних маніпуляцій, але інтенсивність, обсяг бізнесу, прагнення продуктивності вимагають від нас прогресу у цій галузі". 

Ініціатива Дубая зосереджена на кількох ключових сферах: це виробничий сектор, споживчі послуги, туризм, підключена мобільність, логістика, охорона здоров'я. Від приходу роботів може виграти і сектор нерухомості. Кріс Робертс, голова правління групи Singularious, директор компанії Eltizam, пов'язує робототехніку з розвитком "розумних" міст. "Ключовий елемент - формування смарт-активів, активів зі штучним інтелектом, - каже Робертс. - Наприклад, будівля сама вам повідомляє, як саме ним управляти, як її обслуговувати. У випадку зі смарт-містами, а саме таку модель ми намагаємося реалізувати в У країні, команди з управління надходять від різних елементів міського середовища. Для такого діалогу потрібні дані, автоматизація, потрібна трохи відмінна від сьогоднішнього середовища. 

Анонс наслідного принца дозволить нам реалізувати цей перехід швидше. До речі, розвиваючи смарт-місто, ви скорочуєте витрати на 20-30%, управління будинками стає ефективнішим. Уявіть, що таким чином керується не одна будівля, а, скажімо, 3 тисячі хмарочосів в ОАЕ, які утворюють своєрідний хаб». 

Дубай поспішає впроваджувати та розвивати новітні технології робототехніки, підтримуючи місцеві таланти. Подобається нам це чи ні, присутність штучного інтелекту та автоматизації у нашому повсякденному житті лише зростатиме.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Близький Схід
Небувалий попит на елітне житло у Дубаї підігрів ціни на 89%
Ближний восток
В Дубае откроют самое большое в мире колесо обозрения
Головні новини
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Різне
Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій
Економіка
Туреччину накрила хвиля банкрутств: закрилися тисячі компаній
Читайте в розділі
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Різне
Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій
Різне
Шість співробітників ООН загинули під час ізраїльської атаки в Нусейраті
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.