Азербайджан збільшить постачання газу до Європи на 40%

Азербайджан у 2022 році збільшить постачання газу до Європи на 40% порівняно з 2021 роком – до 11,5 млрд куб. м, заявив міністр енергетики країни Пярвіз Шахбазов. 

Шахбазов у ​​четвер взяв участь у V Румунській міжнародній газовій конференції, що проходила під девізом "Міст у майбутнє" та виступив на міністерській зустрічі за участю прем'єр-міністра Румунії Ніколае Чуке, а також на міністерській панелі "Від бачення до реальності". 

Глава Міненерго розповів про внесок Азербайджану в диверсифікацію джерел постачання, які збалансують енергетичні ринки з метою ліквідації енергетичної кризи. 

"Менш ніж за два роки (з 31 грудня 2020 року ) в Європу було поставлено понад 16 млрд куб. м газу з Азербайджану. Постачання газу з Азербайджану в 2022 році до Європи збільшаться на 40% - з 8,2 млрд куб.м до 11,5 млрд куб. м. Це говорить про те, що "Південний газовий коридор" (ЮГК) працює на максимальній потужності, а також про безперебійність і стабільність поставок", - заявив Шахбазов, слова якого наводяться в релізі прес-службі Міненерго Азербайджану. 

Шахбазов у ​​четвер взяв участь у 5-й Румунській міжнародній газовій конференції, що проходила під девізом "Міст у майбутнє" та виступив на міністерській зустрічі за участю прем'єр-міністра Румунії Ніколае Чуке, а також на міністерській панелі "Від бачення до реальності". Міністр зазначив, що розширення Південного газового коридору протягом п'яти років стане "наступним кроком у забезпеченні енергетичної безпеки".

За його словами, для подвоєння експорту газу з Азербайджану - до 20 млрд куб. м - будуть потрібні інвестиції у збільшення пропускної спроможності трубопроводів та у видобуток газу, а також укладання контрактів та реалізація технічних заходів. Він також звернув увагу на плани Азербайджану щодо використання відновлюваних джерел енергії та водню у процесі диверсифікації енергопостачання до Європи у довгостроковій перспективі. 

"У цьому зв'язку міністр наголосив на важливості грузино-румунського Чорноморського проекту підводної енергетики та цифрового зв'язку з передачі вітряної енергії з Каспійського моря до Європи та створення коридору "зеленої енергії". 

Шахбазов додав, що Азербайджан стане надійним партнером у "зеленій енергетиці", і ці нові пріоритети співробітництва піднімуть енергетичне партнерство з Румунією на новий етап", - йдеться у повідомленні.

Постачання азербайджанського газу до Європи газопроводом TAP (входить до системи ЮГК) споживачам в Італії, Греції та Болгарії почалися 31 грудня 2020 року. Газопровід призначений для транспортування 10 млрд. куб. м на рік природного газу із родовища Шах-Деніз у рамках "Стадії-2" його розробки до Європи. Пропускна спроможність газопроводу дозволяє збільшити його потужність удвічі – до 20 млрд куб. м на рік.

2021 року Азербайджан експортував до Європи 8,2 млрд куб. м газу. Загалом у 2022 році обсяг експорту азербайджанського газу становитиме 23-24 млрд куб. м (у 2021 році – 22 млрд куб. м).

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
Туреччина планує збільшити закупівлі газу у США
Різне
Президент Азербайджана поднял флаг страны в освобожденном городе Лачин
Разное
Ильхам Алиев: Азербайджан планирует увеличить вдвое поставки газа в Европу
Президент Азербайджана выступил на заседании 48-го международного форума в итальянском Черноббио
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.