Здобутки України на африканському напрямі у 2022 році

Рік, що минув, позначився активною роботою над просуванням національних інтересів України в країнах Африки. Важливість континенту з населенням у майже 1,5 млрд осіб, де останні десятиліття характеризувалися стійкою динамікою економічного зростання, є безсумнівною. Українська присутність в африканському регіоні має свою історію становлення. Раніше у фокусі дипломатичної діяльності були політичні та торговельно-економічні контакти з країнами Північної Африки, тепер настав час для перезавантаження відносин з усім континентом. 

Нова українська політика на цьому пріоритетному напрямі, визначена Президентом України Володимиром Зеленським, ґрунтується на Стратегії розвитку відносин з державами Африки, затвердженій у січні 2022 року.  Ще до повномасштабного російського вторгнення МЗС провело ретельну підготовку задля тіснішої взаємодії з державами Африки. 

З лютого 2022 року відбулися 18 розмов Президента України з африканськими лідерами, 9 з яких - вперше в історії двосторонніх відносин (Гана, Гвінея-Бісау, ДРК, Замбія, Кот-д’Івуар, Малаві, Мозамбік, Нігер, Ботсвана). У жовтні Україну відвідав Президент Гвінеї-Бісау та чинний голова Економічного співтовариства країн Західної Африки Умаро Ембало. Це стало першим офіційним візитом в Україну лідера держави Підсахарської Африки з 2004 року.  

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба мав 35 змістовних телефонних розмов та зустрічей з африканськими колегами. У жовтні 2022 року відбулося перше в історії української дипломатії африканське турне міністра закордонних справ України, що охопило Сенегал, Кот-д’Івуар, Гану та Кенію. Спеціальний представник України з країн Близького Сходу та Африки Максим Субх, призначений в липні 2022 року, додатково відвідав 5 африканських країн. В ході турне досягнуті важливі домовленості, передусім у сфері економіки та освіти.

До числа здобутків української політики в Африці варто віднести консолідацію підтримки африканських країн на рівні Генеральної Асамблеї ООН. Зокрема, жодна держава Африки не проголосувала проти резолюції ГА ООН «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН» від 12 жовтня 2022 року.

Відбулося також розширення географії учасників саміту Міжнародної Кримської платформи, посилення міжпарламентської взаємодії, заходи з протидії російським пропагандистським наративам тощо. 

Шляхом надання гуманітарної допомоги країнам Африки, що страждають від голоду, а також завдяки гуманітарній ініціативі Президента України «Grain from Ukraine» наша держава засвідчила свій статус надійного гаранта продовольчої безпеки в регіоні.

Україні потрібна подальша консолідація і нарощування міжнародної підтримки у протидії російській агресії, задля реалізації Формули миру, налагодження і підтримки стійких економічних зв’язків з країнами Глобального Півдня.

На часі розширення нашої дипломатичної присутності на континенті до рівня, який дозволить безперебійно та ефективно взаємодіяти з африканськими столицями. У цьому зв'язку заплановано, зокрема, відкриття низки нових посольств.

У планах на 2023 рік - заходи із збільшення обсягів українського експорту товарів і послуг, а також здійснення спільних українсько-африканських проєктів у сферах торговельно-економічного, інвестиційного, науково-технічного співробітництва та виробничої кооперації.

Share post:
Read also
Економіка
ОАЕ нададуть українцям 2500 побутових генераторів
Політика
МЗС готує другий візит Кулеби з дерусифікації Африки
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.