Технології для людей з вадами зору: інновації з Катару

Мета організаторів будь-якого великого заходу – і чемпіонат з футболу в Катарі не є винятком – забезпечити рівні умови доступу для всіх бажаючих. Місцевий стартап Bonocle допомагає вболівальникам із порушеннями зору відчути себе причетними до цієї важливої ​​світової події. Деколи буває непросто проходити рівні відеоігор, особливо якщо у вас проблеми із зором. 

Інструктор з Брайля, Ікрамі Ахмед, вважає, що завдяки пристрою Bonocle можна отримати нові відчуття від улюбленого заняття: "Це повністю змінює процес. Цей крихітний прилад можна носити з собою. На мій погляд, ми переживаємо революцію. Потрібно лише пристосуватися, потрібен час, щоб освоїти цю технологію.

Компанія Bonocle розмістилася у Катарському науково-технологічному парку. Це дітище двох студентів-інженерів, котрі випадково розробили розважальну платформу на основі Брайля. 

Абдельразак Алі зламав руку у ДТП, під час реабілітації його відправили до навчального центру для людей із особливими потребами. "Для нас це стало можливістю краще зрозуміти проблеми спільноти людей з вадами зору. Як вони використовують технології? Чи можуть сидіти в Instagram або переписуватися в WhatsApp? Як вони отримують доступ до навчальних матеріалів і документів? Ми пройшли через труднощі, з якими їм доводиться стикатися щодня, будь то отримання доступу до контенту або пошук волонтерів, які зможуть переписати для них лекції та завдання у більш доступному форматі", – каже Абдельразак. 

Як це зазвичай відбувається в стартапах, засновники Bonocle пробували і тестували кілька різних портативних пристроїв, таких як стілус, планшет і навіть рукавичку, перш ніж нарешті зупинитися на прототипі, схожому на комп'ютерну мишу. Допоміжна технологія Bonocle дає користувачам смартфонів можливість вивчити і читати шрифт Брайля, а також отримати доступ до широкого спектру цифрового контенту від книг до ігор. 

Творча група розповіла, що досі технологія Брайля була або дуже дорогою, або ненадійною, а самі прилади були надто громіздкими. За словами Рамі Солімана, співзасновника компанії, подібної дискримінації не місце у XXI столітті. 

Ікрамі Ахмед впевнений, що про справжню інтеграцію геймерів з порушеннями зору в ігрову спільноту Катару можна говорити лише тоді, коли будь-хто може брати участь у знакових заходах та по-справжньому взаємодіяти з іншими гравцями.

На шляху Bonocle виникали проблеми, робота зі створення продукту ускладнювалася пандемією. Але команду розробників приймали всерйоз, саме їм довірили важливу місію – перетворити цифровий контент на шрифт Брайля під час майбутнього чемпіонату світу. За словами Ахмеда, не за горами той день, коли Bonocle стане невід'ємною частиною повсякденного життя людини з порушеннями зору, а проблема нерівного доступу вирішуватиметься з розвитком технологій: "Люди з вадами зору по всьому світу стикаються з одними й тими самими проблемами. Ми дивимося в майбутнє Ми хочемо зробити його краще, ми хочемо, щоб ніхто не відчував себе відрізаним від суспільства».

Share post:
Read also
Близький Схід
У Досі підписано мирну угоду щодо Чаду
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.