У світі проходять демонстрації на знак солідарності з іранськими жінками

Іранці виходять на вулиці дев'ятий день поспіль на знак протесту, через смерть Махси Аміні на початку цього місяця під час її ув'язнення Тегеранською поліцією з питань моралі.

Інші акції протесту, які проводяться на знак солідарності з іранськими жінками, відбулися по всьому світу, зокрема в таких містах, як Афіни, Берлін, Брюссель, Стамбул, Мадрид, Нью-Йорк і Париж.

Демонстрації почались 17 вересня під час похорону Аміні, 22-річної курдської жінки, яка померла днем раніше під час затримання поліцейськими, за порушення суворих обмежень Ісламської Республіки щодо жіночого одягу. Її заарештували 13 вересня за звинуваченням у порушенні суворих правил носіння хіджабу в Ірані.

Родина Аміні стверджує, що її побили в поліцейському мікроавтобусі після арешту, жінка отримала кілька ударів по голові. Поліція відкидає ці звинувачення, стверджуючи, що Аміні померла після того, як її доставили в лікарню через серцевий напад.

За даними державного телебачення Ірану, під час протестів загинула 41 людина.

Увечері в неділю Іранська організація з прав людини (IHR), що базується в Осло, поширила відео протестів на вулицях Тегерана, під час яких звучали вигуки «Смерть диктатору!» імовірно ввечері в неділю, повідомляє AFP.

IHR заявив, що постійне відключення Інтернету в Ірані ускладнює доступ до інформації про смертельні випадки і протести, повідомляє AFP.

Свідки повідомили AFP, що протести тривають у кількох місцях. На відеозаписах видно демонстрації в Тебрізі та Ширазі, серед інших місць, де жінки знімають хустки, а протестувальники вигукують гасла проти влади.

IHR також повідомила в неділю, що за даними AFP, головні іранські профспілки закликали вчителів та студентів організувати перший загальнонаціональний страйк з початку заворушень, бойкотуючи заняття в понеділок і середу на підтримку протестів.

Проурядові мітинги також відбулися в неділю в кількох містах Ірану, головна подія відбулася на площі Енгелаб (Революції) у центрі Тегерана, де демонстранти висловили підтримку закону про обов’язкове носіння хіджабу, повідомляє AFP.

Напівофіційне інформаційне агентство Fars повідомило в неділю, що ввечері в суботу протестувальники в Тегерані вбили члена басіджів, добровольчого загону з Іранської революційної гвардії. У той час як державне інформаційне агентство IRNA повідомило, що ще один член Basij, який перебував у комі з четверга після вуличних зіткнень, помер в Урмії, Західно-Азербайджанській провінції, у неділю.

Грецька поліція повідомила, що в неділю в посольство Ірану в Афінах кинули бомбу з коктейлем Молотова.

Поліція заявила, що руйнувань не було, повідомляє Афінське інформаційне агентство.

Днем раніше близько 200 людей зібралися на площі Синтагма в центрі Афін, щоб засудити придушення протестів Іраном, повідомило AFP.

У Лондоні в неділю біля посольства Ірану спалахнули бурхливі вуличні демонстрації.

Як повідомляє Associated Press, протестувальники, намагаючись прорвати бар'єри, що захищають посольство Ірану у Великій Британії, кидали каміння в поліцію. Поліція повідомила, що п'ятьох протестувальників заарештовано.

Поліція в Парижі застосувала сльозогінний газ і тактику боротьби з масовими заворушеннями в неділю, щоб запобігти маршу сотень людей до посольства Ірану, повідомляють журналісти AFP і очевидці.

Близько 4000 протестувальників вже другий день збираються в Парижі, щоб протестувати проти смерті Аміні. Демонстрація розпочалась мирно на площі Трокадеро в центрі столиці Парижа. Деякі демонстранти скандували "Смерть Ісламській Республіці" та гасла проти верховного лідера аятолли Алі Хаменеї. Одна жінка також підняла табличку з написом французькою мовою: «Я Махса Аміні» з натовпу.

Однак коли протестувальники наблизилися до посольства Ірану, поліція в повному озброєнні для боротьби з масовими заворушеннями за підтримки шеренги фур перегородила їм шлях. Поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати протестувальників.

Share post:
Read also
Дипломатія
Україна позбавила посла Ірану акредитації
Причина - удари іранських безпілотників по українських містах
Політика
Знімають хіджаби та обрізають волосся: в Ірані тривають протести, кількість жертв зростає
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.