США вивели свої війська з авіабази у Нігері

Збройні сили Сполучених Штатів завершили виведення персоналу з авіабази 201 у Нігері, повідомляє агенство Reuters з посиланням на офіційних осіб. Правляча хунта Нігеру після державного перевороту минулого року висунула вимогу до США вивести майже 1000 американських військових.

Авіаційна база 201, база безпілотників поблизу Агадеса в центральному Нігері, побудова якої коштувала 100 мільйонів доларів, до перевороту надавала важливі розвідувальні дані про ісламістські групи бойовиків.

У спільній заяві міністерства оборони Нігеру та американських військових йдеться, що персонал і обладнання з бази були виведені, а координація продовжуватиметься протягом найближчих тижнів, щоб забезпечити завершення виведення.

«Ефективна співпраця та зв’язок між збройними силами США та Нігеру забезпечили завершення цього обміну достроково та без ускладнень», - йдеться у заяві.

Хунта Нігеру дала США термін до 15 вересня, щоб вивести війська зі своєї території. Минулого місяця американські війська були виведені з авіабази 101.

Рішення Нігеру попросити виведення американських військ було прийнято після зустрічі в Ніамеї в середині березня, коли високопоставлені чиновники США висловили занепокоєння щодо таких питань, як очікуване прибуття російських військ і повідомлення про те, що Іран шукає сировину в країні, включаючи уран.

У квітні Росія направила військових інструкторів до Нігеру.

Як повідомляв раніше Голос Америки, російські пропагандистські ресурси широко висвітлюють тему виведення американських військ із Нігеру.

У травні, вашингтонське видання The Hill, аналізуючи ситуацію, припустило – США програють позиції Росії в геополітичній боротьбі за Африку.

Виведення американських військ з Нігеру, писало видання, поставить під загрозу антитерористичні операції США та надасть Росії більше впливу в Африці.

Російську мову і культуру до Нігеру тим часом активно несуть міждержавні ініціативи та спеціально створені громадські організації.

Так, у травні видання Business Insider. Africa інформувало: Нігер урочисто відкрив Центр російської мови та культури у своїй столиці (у партнерстві з російським урядом) “Російський простір”, прагнучи “зблизити народи Росії та Нігеру через науку, освіту, мистецтво, спорт і культуру”.

Share post:
Read also
Разное
В 2023 году в мире голодал каждый 11-й человек, - ООН
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.