США обмінялися ув'язненими з Іраном

Сполучені Штати та Іран домовилися про обмін ув'язненими: Тегеран погодився звільнити п'ятьох американців в обмін на п'ятьох іранців, яких утримували у США, та розблокування 6 мільярдів доларів іранських коштів.

Про це повідомляє Reuters.

«Сьогодні п’ятеро невинних американців, які були ув’язнені в Ірані, нарешті повертаються додому. Вони незабаром возз’єднаються зі своїми близькими — після років агонії, невизначеності та страждань», — сказав президент США Джо Байден.

Посередником домовленостей у межах цієї угоди виступила держава Катар.

Катарський літак вивіз п'ятьох громадян США та двох їхніх родичів із Тегерана після того, як Вашингтон перерахував 6 мільярдів доларів заморожених іранських активів на рахунки в Досі. США наклали санкції на ці кошти ще у 2018 році за незаконне утримування американських громадян.

Серед звільнених американців: 51-річний Сіамак Намазі та 59-річний Емад Шаркі, обидва бізнесмени, а також 67-річний еколог Морад Тахбаз, у якого є і британське громадянство. Минулого місяця їх звільнили із в'язниці й посадили під домашній арешт.

Двоє з п'яти звільнених іранців також уже приземлилися в Катарі. Решта троє вирішили не повертатися до Ірану.

Високопоставлений чиновник адміністрації США наголосив, що ця угода не змінила ворожих відносин Вашингтона з Тегераном, але двері залишаються відкритими для дипломатії щодо ядерної програми Ірану.

Share post:
Read also
Різне
В Ірані посилять закон про хіджаб
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.