У Пентагоні підтвердили запит до Конгресу про продаж Туреччині винищувачів F-16

Адміністрація президента США Джо Байдена вже передала Конгресу запит про схвалення продажу Туреччині винищувачів четвертого покоління F-16 – це питання понад рік не розглядалось на тлі відмови Анкари схвалювати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда", про це сказав на брифінгу у вівторок речник Пентагону Патрик Райдер.

Він підтвердив "той факт, що це питання (дозвіл на продаж літаків F-16) перебуває на розгляді Конгресу", та відмовився уточнювати подробиці потенційної угоди.

"Коли йдеться про двосторонні відносини між США й Туреччиною, ми завжди казали, що Туреччина – важливий партнер і союзник. Тож ми продовжимо тісно співпрацювати з турецьким керівництвом щодо того, як можна покращити ці відносини й гарантувати врахування наших взаємних оборонних потреб", – прокоментував речник Пентагону.

Як минулого тижня повідомили ЗМІ, йдеться про продаж Туреччині 40 нових літаків і комплекти для капітального ремонту 79 існуючих турецьких літаків F-16, а також понад 900 ракет класу "повітря-повітря" і 800 бомб. Загальна сума контракту оцінюється у 20 мільярдів доларів США.

Адміністрація Байдена також окремо готується отримати дозвіл Конгресу на продаж бойових літаків нового покоління F-35 Греції. Це може вгамувати протест Афін з приводу продажу F-16 Туреччині, якщо запит Греції також буде задоволений. Греція і Туреччина є історичними суперниками, і продаж літаків лише Туреччині, швидше за все, викличе швидке засудження з боку Афін.

Стверджується, що представники адміністрації Байдена мають намір використати перспективу продажу для того, щоб підштовхнути Туреччину до схвалення вступу Фінляндії та Швеції в НАТО, який Анкара заблокувала через звинувачення у підтримці "терористичних" курдських угруповань.

Share post:
Read also
Політика
Ердоган проведе перемовини з Путіним і Зеленським щодо гуманітарного коридору
Різне
Ердоган пропонує відкрити гумкоридор для транспортування поранених до Туреччини
Політика
Туреччина підтримала українську «формулу миру»
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.