Іран почав знижками витісняти російську нафту з Китаю

Китай різко наростив закупівлі нафти в Ірані, замінюючи барелі з Росії, які стають дедалі дорожчими і коштують вище за встановлену Заходом «стелю цін». 

У серпні КНР імпортує з Ірану 1,5 млн. барелів на добу — рекордний обсяг як мінімум за останні 10 років, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Kpler. 

Порівняно з січнем-липнем, коли Китай купував у середньому 917 тисяч барелів на добу, попит на іранську нафту зріс більш ніж у півтора рази. Причина — у ціні, розповіли Bloomberg трейдери, які працюють у регіоні. Іранська нафта, за їхніми словами, пропонується зі знижкою $10 за барель до Brent і коштує значно дешевше за російську. Та, за даними Мінфіну, у липні в середньому йшла за кордон по $64,37 за бочку Urals і подорожчала на $9 за місяць. 

У серпні, за даними Reuters, вартість Urals у західних портах РФ піднялася до $70. І хоча це на $15 нижче за поточні котирування Brent, реальна знижка значно менша, оскільки в кінцеву вартість нафти для покупця закладено витрати на транспортування та страхування. 

Нові ціни на нафту з Росії дедалі менше подобаються її ключовим покупцям, включаючи не лише Китай, а й Індію. З середини травня нафтовий експорт з РФ до Азії скоротився на 25%, а його обсяги - 2,6 млн барелів на добу станом на кінець липня - стали найнижчими з початку січня. 

Через скорочення знижок застопорилися переговори між «Роснефтью» та Bharat Petroleum — однією з найбільших мереж мереж державних НПЗ в Індії. Контракт на 6 млн. тонн нафти, який почали обговорювати ще два місяці тому, так і залишається непідписаним, розповів минулого тижня фінансовий директор Bharat Веста Рамакрішна Гупта. 

"Якщо знижки продовжать зменшаться, ні комерційних, ні інших переваг купівлю нафти в Росії не буде", - пояснило джерело Reuters на нафтовому ринку Індії. 

Зменшити дисконти на російську нафту ще у грудні минулого року вимагав президент РФ Володимир Путін. У відповідь уряд із квітня ввів граничну величину дисконту для розрахунку податків: спочатку вона становила $34 за барель, до липня зменшилася до $25, а з 1 вересня становитиме лише $20.

Share post:
Read also
Різне
Іран накрила потужна піщана буря
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.