Іран і Саудівська Аравія після довгих років ворожнечі домовилися відновити відносини

Іран і Саудівська Аравія домовилися в п’ятницю відновити відносини після років ворожнечі, яка загрожувала стабільності та безпеці в Перській затоці та сприяла розпалюванню конфліктів на Близькому Сході від Ємену до Сирії.

Про це передає Reuters.

Про угоду було оголошено після чотирьох днів раніше невідомих переговорів у Пекіні між вищими посадовими особами служби безпеки двох ворогуючих держав Близького Сходу.

Згідно із заявою Ірану, Саудівської Аравії та Китаю, Тегеран і Ер-Ріяд домовилися відновити дипломатичні відносини та відкрити посольства протягом двох місяців. “Угода включає підтвердження поваги до суверенітету держав і невтручання у внутрішні справи”, – йдеться в повідомленні.

Саудівська Аравія розірвала відносини з Іраном у 2016 році після того, як її посольство в Тегерані було захоплено штурмом під час суперечки між двома країнами через страту Ер-Ріядом шиїтського мусульманського священнослужителя.

В останні роки Саудівська Аравія звинуватила Іран у ракетних і безпілотних атаках на нафтові об’єкти королівства в 2019 році, а також у атаках на танкери у водах Перської затоки. Іран відкинув звинувачення.

Єменський рух хуситів, який підтримує Іран, також здійснив транскордонні ракетні та безпілотні атаки на Саудівську Аравію, яка очолює коаліцію, що бореться з хуситами, а в 2022 році поширив удари на ОАЕ.

П’ятнична угода, підписана високопосадовцем служби безпеки Ірану Алі Шамхані та радником Саудівської Аравії з національної безпеки Мусаедом бін Мохаммедом Аль-Айбаном, погодилася відновити дію угоди про співпрацю в галузі безпеки 2001 року, а також іншого попереднього договору про торгівлю, економіку та інвестиції.

Перший дипломат Китаю Ван І назвав угоду перемогою діалогу та миру, додавши, що Пекін продовжить відігравати конструктивну роль у вирішенні складних глобальних проблем.

Представник Білого дому з національної безпеки заявив, що Саудівська Аравія, яка прагне розширити своє партнерство з Китаєм, інформувала Сполучені Штати про переговори в Пекіні, але Вашингтон не брав безпосередньої участі в них.

Давні стратегічні зв’язки між Саудівською Аравією та Сполученими Штатами були напруженими під час адміністрації президента Джо Байдена через ситуацію з правами людини в королівстві, війну в Ємені та нещодавні зв’язки з Росією та видобуток нафти ОПЕК+.

Навпаки, зростаючі зв’язки Саудівської Аравії з Китаєм були підкреслені високим візитом президента Сі Цзіньпіна три місяці тому. Оголошення в п’ятницю було зроблено в той самий день, коли Сі отримав третій термін на посаді президента Китаю на тлі низки викликів.
 

Іран і Саудівська Аравія, відповідно дві провідні шиїтські та сунітські мусульманські сили на Близькому Сході, роками ворогували й підтримували протилежні сторони у війнах із Єменом до Сирії та інших країн.

Аналітики кажуть, що обидві сторони виграють від деескалації, оскільки Іран прагне підірвати зусилля США щодо його ізоляції в регіоні, а Саудівська Аравія намагається зосередитися на економічному розвитку.

Інші країни Перської затоки Об’єднані Арабські Емірати, Оман і Катар привітали відновлення саудівсько-іранських зв’язків, так само як Ірак і Єгипет.

«Подальша регіональна нестабільність наразі не в інтересах Саудівської Аравії чи Ірану», — сказав Крістіан Коутс Ульріксен, політолог з Інституту Бейкера Університету Райса в США.

«І те, що китайці звернулися до цього питання в той час, коли позиція США щодо Ірану стає все більш агресивною, сама по собі посилає потужний сигнал».

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд у коментарях, переданих державним телебаченням, сказав, що Ер-Ріяд «схиляється до політичних рішень і діалогу» і прагне закріпити це в регіоні.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахян натякнув на подальші кроки.

«Політика сусідства, як ключова вісь зовнішньої політики іранського уряду, рішуче рухається в правильному напрямку, і дипломатичний апарат активно підтримує підготовку нових регіональних кроків», — написав Амірабдоллахян у Twitter.

Високопоставлений іранський чиновник сказав, що вирішення напруженості у відносинах із Саудівською Аравією стало головним пріоритетом для Тегерана в останні місяці та допоможе вирішити тривалі переговори щодо ядерної програми Ірану.

“Це спонукатиме Захід до досягнення ядерної угоди з Іраном”, – сказав чиновник Reuters.

Саудівська Аравія та її союзники протягом тривалого часу наполягали на світових державах, щоб вони подолали свої побоювання щодо іранських ракетних і безпілотних програм у своїх зусиллях відновити ядерну угоду з Тегераном 2015 року.

Сінція Б’янко, науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин, сказала, що Ер-Ріяд домагався гарантій безпеки від іранців, які, можливо, були вирішені відновленням угоди про безпеку 2001 року.

Іран, можливо, також позитивно відреагував на заклики Ер-Ріяда «активно підштовхувати хуситів до підписання мирної угоди з Саудівською Аравією, яка звільнить саудівців від війни в Ємені, яка стала трясовиною», сказав Б’янко.

«Якщо ці дві (проблеми) вирішені, я впевнений і позитивно ставлюся до угоди».

Принц Фейсал, міністр закордонних справ Саудівської Аравії, заявив у січні, що досягається прогрес у припиненні конфлікту в Ємені, а в п’ятницю хуси в Ємені та союзна Ірану Хізбалла в Лівані привітали угоду.

Міністр закордонних справ Оману Бадр Альбусаіді заявив у Twitter, що відновлення дипломатичних відносин між Саудівською Аравією та Іраном було «виграшним для всіх і піде на користь регіональній і глобальній безпеці».

Оман та Ірак проводили переговори між Іраном і Саудівською Аравією в 2021 і 2022 роках.

Share post:
Read also
Статті
Саудівська Аравія віддана Статуту ООН та неприйняттю будь-якого порушення суверенітету всіх країн – посол Королівства Саудівська Аравія в Україні
Різне
В Ірані фіксують масові випадки отруєнь у школах для дівчат
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.