Індія закуповуватиме саудівську нафту замість російської

Найбільші індійські НПЗ вирішили купити додаткові партії нафти в Саудівській Аравії після того, як зіткнулися з проблемами в оплаті барелів з Росії. 

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела в галузі, два найбільші державні індійські НПЗ — Indian Oil Corp і Bharat Petroleum Corp — планують придбати 2 млн барелів у саудівської держкорпорації Saudi Aramco з постачанням у лютому. 

Indian Oil звернулася до Ер-Ріяду, а також розраховує на додаткові постачання нафти із Західної Африки замість російського сорту Sokol, розповіло одне з джерел Reuters. 

Індійські НПЗ не змогли отримати щонайменше 6 млн барелів Sokol у листопаді та грудні: танкери з нафтою, яка видобувається на Камчатці, тижнями стояли на рейді біля берегів Південної Азії, чекаючи на розвантаження, а потім спливли до нових покупців. 

За словами джерела Reuters, виникли складнощі з оплатою нафти. Дочірня компанія "Роснефти" не змогла відкрити рахунок в Об'єднаних Арабських Еміратах, щоб індійські клієнти розплатилися в дирхамах. В результаті постачання російських барелів до Індії обвалилися на третину, до мінімуму за 11 місяців: у грудні вони становили лише 1,5 млн барелів на добу, хоча у травні досягали 2,15 млн. 

Міністр нафти Індії Хардеп Сінгх заявив, що проблема з російською нафтою не в платежах, а в цінах: знижки на Sokol різко зменшилися, і НПЗ віддають перевагу іншим постачальникам. Обсяги закупівель у Росії – це «просто функція від ціни, за якою готові закуповувати наші заводи», говорив Сінгх на початку січня. 

Саудівська нафта відповідає індійським запитам: у січні королівство оголосило про знижки для клієнтів у всьому світі, а для країн Азії зменшило ціну на $2 за барель за основним сортом Arab Light. 

Джерела Reuters наполягають, що оплата російської нафти залишається на заваді індійським НПЗ, всупереч заявам влади. Російські нафтовики ще минулого року пропонували перейти на розрахунки у китайських юанях, але це не влаштувало індійську сторону. Оплата в рупіях виявилася неприйнятною для Росії: потоку товарів у відповідь, на які можна було витратити індійську валюту, Індія в РФ не постачає, і в результаті рупії накопичуються в індійських банках. Джерела Reuters оцінювали суму в $40 млрд, хоча влада і ЦБ РФ запевняли, що обсяг незрівнянно менший.

Share post:
Read also
Політика
Ер-Ріяд та Москва закликали до припинення військових операцій на палестинських територіях
Економіка
Saudi Aramco вперше з червня знизить ціни на нафту для Азії
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.