Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту

Євросоюз має намір прискорити виділення частини коштів на допомогу Єгипту, використовуючи процедуру термінового фінансування в обхід парламентського нагляду та інших запобіжників.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AP.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про плани термінової макрофінансової допомоги на суму до 1 млрд євро для Єгипту, зазначивши в листі до президентки Європарламенту Роберти Метсоли, з яким ознайомилося AP, про "стрімке погіршення економічної та фінансової ситуації" в країні.

Фон дер Ляєн посилається на "дуже великий вплив на економіку повномасштабної загарбницької війни РФ проти України, війн у Газі та Судані, а також атак хуситів у Червоному морі" та заявила, що "вкрай важливо переконатися, що перший значний внесок" Єгипет отримає до кінця 2024 року.

Для цього Єврокомісія застосовує частину договорів ЄС, що рідко використовується – статтю 213, яка передбачає, що 27 країн-членів повинні схвалити виділення коштів, але не Європарламент.

Єврокомісія не використала цей механізм навіть під час пандемії COVID-19 та для утримання на плаву економіки України, хоча Київ скористався ним 10 років тому, коли РФ незаконно анексувала Крим та підвищила ціни на природний газ.

Нещодавно Європейський Союз і Єгипет підписали фінансовий пакет на суму 7,4 млрд євро, спрямований на підтримку північноафриканської країни-боржника, збільшення продажів енергоносіїв до Європи і припинення нелегальних потоків мігрантів.

Угода передбачає виділення 5 мільярдів євро кредитів протягом чотирьох років, 1,8 мільярда євро інвестицій і сотні мільйонів на двосторонні проєкти, в тому числі у сфері міграції.

Ця угода є продовженням кількох суперечливих угод, які ЄС уклав з Лівією, Тунісом і Мавританією, щоб зупинити потік нелегальних мігрантів через Середземне море.

Share post:
Read also
Політика
Єгипет має намір провести міжнародний саміт через бойові дії між Ізраїлем та ХАМАС
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.