ЄС ввів санкції проти Ірану

Європейський союз вирішив ввести санкції проти Ірану. Причина полягає у використанні російськими військами іранських дронів для атак на Україну.

В четвер, 20 жовтня, Рада ЄС затвердила санкції щодо Ірану за постачання безпілотників Росії.
Про це повідомило у Twitter головування Чехії у Раді ЄС.

Посли ЄС узгодили санкції проти компаній-постачальників іранських безпілотників, які вдарили по Україні. Письмова процедура завершена, санкції набувають чинності сьогодні вдень після публікації.

"Санкції щодо Ірану в рекордно короткі терміни! Після триденних переговорів посли ЄС домовилися про заходи проти організацій, які постачають іранські безпілотники, що завдали ударів по Україні", - зазначено в повідомленні.

Відзначається, що країни ЄС вирішили заморозити активи 3 фізичних осіб та 1 організації, відповідальних за поставки безпілотників.

ЄС також готовий поширити санкції на ще 4 іранські організації, які вже фігурували в попередньому списку санкцій.

За даними ЗМІ, під санкції потрапила Shahed Aviation Industries - компанія, відповідальна за проєктування та розробку іранського ударного безпілотника Shahed.

Саме він найчастіше використовується для атак по Україні. За даними командування Повітряних сил Збройних сил України, з 13 вересня, коли їх вперше почали використовувати війська РФ, українські армійці збили вже 223 дрона.

За словами президента Володимира Зеленського, усього Росія замовила в Тегерану партію з 2400 безпілотників.

Розвідка ж повідомила, що Іран вже відправив Росії 1700 з них.

Санкції також введені проти начальника штабу Збройних сил Ірану генерал-майора Мохаммада Хоссейна Багері, командувача аерокосмічного корпусу гвардії ісламської революції Саєда Агаджані та начальника логістики в міноборони Ходжатола Гореїші.

Влада Ірану заперечує надання Росії дронів для атак на українські міста. Будь-які докази зворотного офіційні особи Тегерану називають "безпідставними".

"Ісламська Республіка Іран вважає опубліковані новини про постачання безпілотників у Росію для використання в конфлікті в Україні безпідставними та не підтверджує їх", — зазначає представник міністерства закордонних справ Ірану Насер Канані в коментарі китайському агентству Xinhua.

Однак, верховний лідер Ірану, Аятола Алі Хаменеї побічно натякнув, що його країна пишається "небезпечністю" своїх безпілотників.

"Раніше говорили, що фото іранських безпілотних літальних апаратів — це фотошоп. Тепер кажуть, що вони дуже небезпечні", — цитує іранське агенстсво APA його слова.

Україна вважає дії Ірану недружніми. МЗС ініціювало розівання дипломатичних відносин з Тегераном.

Також, ще наприкінці вересня було вирішено позбавити акредитації в Україні іранського посла.

Рішення про європейські санкції міністр Дмитро Кулеба привітав.

"Я вітаю швидкі дії ЄС після мого заклику в понеділок запровадити санкції проти Ірану за допомогу Росії вбивати українців і завдавати шкоди нашій енергетичній інфраструктурі. За три дні ЄС погодив ряд обмежень, які набудуть чинності вже сьогодні", - зазначив він.

Тим часом український генштаб повідомив, що окрім безпілотників Іран надає РФ також інструкторів для ознайомлення з роботою цієї зброї.

"За попередньою інформацією, керівництво Ірану та російської федерації домовилися про направлення на територію російської федерації радників та інструкторів з використання ударних БпЛА. Зокрема, відомо про підготовку операторів вже наявних БпЛА "Shahed-136" та перспективних БпЛА "Arash-2", - сказано в повідомленні генштабу ЗСУ за 20 жовтня.

Західні ЗМІ в свою чергу повідомляють про домовленість Тегерану надати російським військам балістичні ракети. Вони теж можуть бути використані для атак на українські міста.

Share post:
Read also
Дипломатія
Іран хоче спростувати звинувачення у постачанні зброї до РФ і готовий до перемовин з Україною, - МЗС Ірану
Різне
Під посольством Ірану в Києві вимагали припинити продаж Росії дронів-камікадзе
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.