Єгипет не відмовлявся від купівлі 240 тис. тонн української пшениці - віцепрезидент ТПП

Інформація агентства Reuters про розірвання Єгиптом контракту з Україною на постачання 240 тис. тонн пшениці є фейком, документ буде переукладено через відсутність у ньому положень про дії сторін у разі настання форсмажорних обставин, якими стала блокада росіянами українських морпортів.

Про це повідомив віцепрезидент Торгово-промислової палати (ТПП) України Михайло Непран в ефірі телеканалу Hromadske з посиланням на посла України в Єгипті Миколу Нагорного та інформацію, отриману від зернотрейдерів.

"Справді, контракт було підписано. Так, українська сторона у зв'язку з блокадою портів не могла виконати його своєчасно. Вийшло так, що в угоді у них не було передбачено пункту про існування форсмажору. Якби такий пункт був, то вони б прийшли у ТПП, ми видали б їм сертифікат, і це стало б підставою для них без штрафних санкцій продовжити термін виконання контракту", - наводить його слова видання.

За даними Непрана, Україна та Єгипет у результаті ухвалили рішення закрити цей контракт із нездійсненними умовами, і укласти нову угоду, за якою і буде здійснено закупівлю пшениці.

"Більше того, як повідомив мені наш посол у Єгипті Микола Нагорний, єгипетська сторона офіційно запевнили його в тому, що вона в жодному разі не відмовляється від співпраці з Україною, що вони розуміють ситуацію з блокуванням портів, і Єгипет надалі готовий працювати з Україною і закуповувати зерно", - наголосив представник ТПП.

Він також нагадав, що контракт на постачання 240 тис. тонн пшениці було підписано наприкінці 2021 року, а постачання мали відбутися у березні-квітні цього року. За цей час вартість зернових суттєво змінилася, що також буде відображено у новому контракті.

"Наші зернотрейдери мені сказали, що вони навіть радіють такій ситуації, бо коли укладалася угода у грудні минулого року, то ціна була десь $250 за тонну. Наразі ціна зросла майже вдвічі. Тобто, з економічної точки зору їм навіть вигідніше стало, адже новий контракт підписуватиметься вже за іншою ціною, тобто всі кричали, що "зрада", а виявилася перемога", - підсумував Непран у повідомленні.

Як повідомлялося, агентство Reuters 28 липня заявило про відмову Єгипту від контракту на купівлю 240 тис. тонн пшениці з України, підписаного ще до повномасштабного російського вторгнення. Аналітики агентства уточнили, що натомість ця країна може закупити необхідну їй пшеницю в РФ.

Share post:
Read also
Економіка
Українська сторона передала Лівану докази відносно краденого зерна на затриманому судні
Різне
Підтримка фармацевтичної промисловості має стати одним із головних пріоритетів для держави – Ігор Стаковиченко.
Різне
У Стамбулі відкрили координаційний центр для експорту зерна з України
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.