Азербайджан збільшить постачання газу до Європи на 40%

Азербайджан у 2022 році збільшить постачання газу до Європи на 40% порівняно з 2021 роком – до 11,5 млрд куб. м, заявив міністр енергетики країни Пярвіз Шахбазов. 

Шахбазов у ​​четвер взяв участь у V Румунській міжнародній газовій конференції, що проходила під девізом "Міст у майбутнє" та виступив на міністерській зустрічі за участю прем'єр-міністра Румунії Ніколае Чуке, а також на міністерській панелі "Від бачення до реальності". 

Глава Міненерго розповів про внесок Азербайджану в диверсифікацію джерел постачання, які збалансують енергетичні ринки з метою ліквідації енергетичної кризи. 

"Менш ніж за два роки (з 31 грудня 2020 року ) в Європу було поставлено понад 16 млрд куб. м газу з Азербайджану. Постачання газу з Азербайджану в 2022 році до Європи збільшаться на 40% - з 8,2 млрд куб.м до 11,5 млрд куб. м. Це говорить про те, що "Південний газовий коридор" (ЮГК) працює на максимальній потужності, а також про безперебійність і стабільність поставок", - заявив Шахбазов, слова якого наводяться в релізі прес-службі Міненерго Азербайджану. 

Шахбазов у ​​четвер взяв участь у 5-й Румунській міжнародній газовій конференції, що проходила під девізом "Міст у майбутнє" та виступив на міністерській зустрічі за участю прем'єр-міністра Румунії Ніколае Чуке, а також на міністерській панелі "Від бачення до реальності". Міністр зазначив, що розширення Південного газового коридору протягом п'яти років стане "наступним кроком у забезпеченні енергетичної безпеки".

За його словами, для подвоєння експорту газу з Азербайджану - до 20 млрд куб. м - будуть потрібні інвестиції у збільшення пропускної спроможності трубопроводів та у видобуток газу, а також укладання контрактів та реалізація технічних заходів. Він також звернув увагу на плани Азербайджану щодо використання відновлюваних джерел енергії та водню у процесі диверсифікації енергопостачання до Європи у довгостроковій перспективі. 

"У цьому зв'язку міністр наголосив на важливості грузино-румунського Чорноморського проекту підводної енергетики та цифрового зв'язку з передачі вітряної енергії з Каспійського моря до Європи та створення коридору "зеленої енергії". 

Шахбазов додав, що Азербайджан стане надійним партнером у "зеленій енергетиці", і ці нові пріоритети співробітництва піднімуть енергетичне партнерство з Румунією на новий етап", - йдеться у повідомленні.

Постачання азербайджанського газу до Європи газопроводом TAP (входить до системи ЮГК) споживачам в Італії, Греції та Болгарії почалися 31 грудня 2020 року. Газопровід призначений для транспортування 10 млрд. куб. м на рік природного газу із родовища Шах-Деніз у рамках "Стадії-2" його розробки до Європи. Пропускна спроможність газопроводу дозволяє збільшити його потужність удвічі – до 20 млрд куб. м на рік.

2021 року Азербайджан експортував до Європи 8,2 млрд куб. м газу. Загалом у 2022 році обсяг експорту азербайджанського газу становитиме 23-24 млрд куб. м (у 2021 році – 22 млрд куб. м).

Share post:
Read also
Економіка
Туреччина планує збільшити закупівлі газу у США
Різне
Президент Азербайджана поднял флаг страны в освобожденном городе Лачин
Разное
Ильхам Алиев: Азербайджан планирует увеличить вдвое поставки газа в Европу
Президент Азербайджана выступил на заседании 48-го международного форума в итальянском Черноббио
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.