Алієв заявив Блінкену про загрозу відносинам США та Азербайджану

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що нещодавні дії США щодо підтримки Вірменії поставили під загрозу американо-азербайджанські зв'язки.

Про це повідомили у адміністрації азербайджанського президента після телефонної розмови Блінкена з Алієвим, пише Європейська правда.

Алієв, згідно з повідомленням, зазначив у бесіді, що "останні заяви і дії США завдали серйозної шкоди азербайджано-американським відносинам".

У заяві за підсумками розмови йдеться, що Баку взяв до уваги коментарі помічника держсекретаря Джеймса О'Брайена під час слухань у Конгресі про те, що після азербайджанської операції у Нагірному Карабаху "немає жодних шансів на те, що справи з Азербайджаном підуть, як завжди".

Також сказано, що Алієв і Блінкен домовилися в інтересах нормалізації відносин, що О'Брайен відвідає Баку, а Вашингтон скасує заборону на відвідування США для азербайджанських топ-посадовців.

Напередодні Блінкен поговорив також із прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном.

У Держдепі зазначили, що Блінкен обговорив з Алієвим та з Пашиняном можливість мирної угоди між Вірменією та Азербайджаном.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває протягом десятиліть. Після розпаду Радянського Союзу вони воювали за регіон Нагірного Карабаху, який був переважно населений вірменами і, згідно з міжнародним правом, належить Азербайджану.

У вересні Азербайджан відновив контроль над Нагірним Карабахом внаслідок одноденної воєнної операції. Після неї з регіону виїхали понад 100 тисяч етнічних вірмен, практично все його населення.

Роки посередництва ЄС, США і Росії не змогли змусити Вірменію та Азербайджан підписати мирну угоду. Обоє так і не домовились про демаркацію спільного кордону, де часто трапляються прикордонні сутички.

Азербайджан, який має тісні зв'язки з Туреччиною, в останні місяці неодноразово відмовлявся від мирних переговорів за посередництва США і ЄС, яких звинувачував у провірменській упередженості.

Водночас прем'єр Вірменії Нікол Пашинян говорив, що сподівається укласти мирну угоду з Азербайджаном в найближчі місяці й встановити з країною дипломатичні відносини.

Share post:
Read also
Близький Схід
Держдепартамент: США не підтримують повторну окупацію Ізраїлем сектору Газа
Політика
Президент Азербайджану відмовився зустрічатися з главою Вірменії
Politics
Лидеры Азербайджана и Армении планируют встретиться в октябре
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.