В Афганістані таліби забороняють протизаплідні засоби

В Афганістані представники руху «Талібан», який захопив владу у країні, припинили продаж протизаплідних засобів у двох великих містах — «їхнє використання є змовою Заходу з метою контролю над мусульманським населенням».

Про це ідеться в матеріалі The Guardian.

Журналістам стало відомо, що таліби ходять по аптеках і наказують прибрати з полиць усі протизаплідні препарати та засоби.

«Вони двічі приходили до мене зі зброєю і погрожували, що я не зберігатиму протизаплідні пігулки для продажу. Вони регулярно перевіряють кожну аптеку в Кабулі, і ми припинили продаж цих товарів», — сказав власник однієї з кабульських аптек.

Акушерка, яка не побажала назвати своє імʼя, сказала, що їй кілька разів погрожували. Командир талібів сказав їй: «Вам не можна виходити на вулицю і просувати західну концепцію контролю над населенням».

Інші фармацевти вКабулі та Мазарі-Шаріфі теж повідомили, що їм заборонили зберігати будь-які протизаплідні препарати.

«Такі товари, якпротизаплідні таблетки таінʼєкції Депо-Провера, не дозволяється зберігати в аптеці з початку цього місяця, і ми дуже боїмося продавати запаси», — сказав власник іншого магазину в Кабулі.

Бойовики «Талібану», які патрулюють вулиці Кабулу, повідомили джерелам The Guardian, що «використання протизаплідних засобів і планування сімʼї — це західний порядок денний».

В Афганістані кожна чотирнадцята жінка вмирає з причин, повʼязаних із вагітністю, це одна з 

найнебезпечніших країн світу для пологів.

На думку громадської діячки афганського походження з Великобританії Шабнам Насімі, контроль талібів не лише над правом жінок на роботу та навчання, а й тепер над їхнім тілом є обурливим.

“Це фундаментальне право людини – мати доступ до послуг із планування сім’ї та контрацепції без примусу. Така автономія та свобода дій є важливими компонентами прав жінок, таких як право на рівність, недискримінацію, право на життя, сексуальне здоров’я, репродуктивне здоров’я та інші основні права людини”, – пояснила вона.

 Після захоплення влади у серпні 2021 року таліби почали поступово притісняти жінок в їхніх правах. Так, «Талібан» заборонив жінкам навчатися в університетах, наказав приватним університетам не допускати їх до вступних іспитів, заборонив жінкам працювати в неурядових організаціях,  займатись спортом, відвідувати парки розваг і возити жінок в машинах без хіджабу.

Share post:
Read also
Різне
Таліби призупинили навчання жінок в університетах Афганістану
Main news
Europe
Russia Violates the Geneva Conventions. Executions and Torture of Ukrainian Prisoners of War
Ukraine
MAIN POSITIONS OF INFORMATION RESPONSE EXPLAINING COMPLEX THINGS IN SIMPLE WORDS
Ukraine
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Finnish businesses to join Ukraine’s reconstruction efforts
Look for us on Facebook
Look for us on Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.