ЗСУ отримали мільйон іранських набоїв

США відправили в Україну близько 1,1 мільйона набоїв, які вилучили в Ірану минулого року, повідомили американські військові.

"2 жовтня 2023 року уряд США передав Збройним силам України близько 1,1 мільйона набоїв калібру 7,62 мм", - йдеться у заяві.

Ці патрони для стрілецької зброї важливі для Києва, адже Україна не має патронного заводу. Проте серед переданих набоїв немає артилерійських снарядів, які теж дуже потрібні ЗСУ.

Центральне командування США (Centcom), яке контролює операції на Близькому Сході, стверджує, що боєприпаси конфіскували з корабля, який прямував до Ємену в грудні минулого року.

Нещодавно західні союзники України попередили, що їхні виробничі лінії насилу встигають за темпами, з якими Україна використовує боєприпаси.

Centcom повідомляє, що іранські боєприпаси передали Україні в понеділок.

Раніше телеканал CNN повідомляв, що США готуються оголосити про передання Україні "сотень тисяч" одиниць зброї та патронів, конфіскованих в Ірану.

Боєприпаси спочатку вилучили військово-морські сили США з корабля без громадянства під назвою MARWAN1 9 грудня.

Уряд США отримав право власності на них у липні завдяки процесу, відомому як цивільна конфіскація, за допомогою якого актив можна конфіскувати, якщо вважають, що його власник причетний до злочинної діяльності.

У цій справі позов подали проти Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, підрозділу збройних сил Ірану, завданням якого є збереження уряду в країні. Цей корпус відповідальний за збиття українського цивільного літака над Тегераном у січні 2020 року.

У заяві Centcom ідеться, що США "віддані співпраці з нашими союзниками та партнерами, щоб протистояти потоку летальної іранської допомоги в регіоні усіма законними засобами".

Як повідомляли ЗМІ, за подібною схемою ЗСУ раніше могли отримати певні північнокорейські боєприпаси.

Іран підтримує повстанців-хуситів у громадянській війні, що триває в Ємені, але поставки зброї їм заборонені згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН від 2015 року.

Громадянська війна в Ємені почалася в 2014 році, коли хусити взяли під контроль столицю Сану й усунули уряд країни.

Усунутий уряд залишається міжнародно визнаною владою Ємену, його підтримує коаліція країн регіону під керівництвом Саудівської Аравії, а також США та Великої Британії.

З другої половини минулого року Іран також неодноразово звинувачували в постачанні зброї Росії, зокрема безпілотників, для використання у війні в Україні.

У понеділок під час дискусії про постачання Заходом боєприпасів в Україну на Варшавському безпековому форумі адмірал Роб Бавер, голова Військового комітету НАТО, заявив, що в запасах боєприпасів "уже видно дно".

Він сказав, що через десятиліття недостатніх інвестицій навіть на початку повномасштабної війни в Україні склади з боєприпасами в країнах НАТО були заповнені наполовину, а то й менше.

"Економіка, яку ми разом побудували за 30 років у наших ліберальних країнах, підходить для багатьох речей, але не для збройних сил, коли триває війна", - сказав він.

Він додав, що урядам і виробникам зброї необхідно "нарощувати виробництво набагато вищими темпами".

Міністр оборони Великої Британії Джеймс Гіппі закликав союзників по НАТО витрачати 2% свого національного доходу на оборону. Це ціль, погоджена всім блоком, але очікують, що цьогоріч її досягнуть лише 11 з 31 члена.

Передача іранських боєприпасів Україні також відбулася в той момент, коли адміністрація Байдена шукає альтернативні шляхи надання допомоги Україні на тлі протидії з боку деяких членів Конгресу.

Чиновники тижнями попереджали, що кошти, виділені Україні, майже вичерпані, але тиск з боку правих республіканців не дозволив Палаті представників затвердити додаткові кошти.

У вівторок деякі з тих самих членів виграли голосування за усунення спікера Палати представників Кевіна Маккарті, що відкладе будь-яке голосування щодо подальшої допомоги до призначення заміни, яке відбудеться не раніше середини наступного тижня.

І навіть тоді будь-який майбутній спікер, який винесе голосування з цього питання, майже напевно зіткнеться з подібною опозицією.

Військові РФ застосовують в Україні нові 122-мм іранські ракети HE-FRAG сімейства "Араш", повідомляє видання Bild із посиланням на експертів проєкту Ukraine Weapons Tracker, які помітили їх на офіційному відео міноборони Росії.

"Російські військові використовують їх під час стрільби з реактивних систем залпового вогню "Град". На відео звернули увагу експерти проєкту UAWeapons. Лише два тижні тому в Нью-Йорку президент Ірану Ебрахім Раїсі заперечував, що Тегеран забезпечує Москву зброєю", - пише Bild.

Проєкт Ukraine Weapons Tracker вперше повідомляв про застосування іранських ракет у серпні цього року, тоді експерти опублікували кадри ракет, зроблених у 2018 та 2023 роках.

"Кадри іранських ракет в Україні з'являлися у різних блогерів і раніше. Але тепер міноборони РФ саме підтвердило їхнє застосування. […] "Град" вистрілює до 40 ракет за залп, з початку війни армія РФ витратила вже сотні тисяч таких боєприпасів. Через це Москва постійно потребує нових ракет до РСЗВ, зокрема з Білорусі, КНДР та Ірану", - зазначає Bild.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
Принц Саудівської Аравії: Використання ядерної зброї означатиме війну з усім світом
Різне
США обмінялися ув'язненими з Іраном
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.