Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем

Туреччина припинила торгівлю з Ізраїлем через війну в Газі, імпорт та експорт товарів зупинено з 2 травня, повідомили Bloomberg два турецькі чиновники. 

Офіційних заяв про розрив торговельних відносин від Анкари поки що не надходило. Однак інформацію підтвердив міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац, який звинуватив президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана у порушенні міжнародних угод та зневаженні інтересів турецького народу. 

На початку квітня Туреччина обмежила експорт до Ізраїлю через війну в Газі. Під ембарго потрапили 54 види товарів, включаючи вироби зі сталі та алюмінію, деякі види добрив та промислової техніки, а також електричні кабелі, фарби, лаки та авіапаливо. У Мінпромторгу вказали, що обмеження діятимуть до припинення вогню у секторі Газа та забезпечення доступу мешканців анклаву до гуманітарної допомоги. 

У відповідь Ізраїль пригрозив дзеркальними заходами і заявив про намір звернутися до США, щоб ті розглянули можливість санкцій та припинення інвестицій у Туреччину. 

За даними турецького статистичного інституту, 2023 року товарообіг між двома країнами становив $6,8 млрд, з яких 76% припало на турецький експорт. 

За інформацією OEC World, 2022 року Анкара експортувала до Ізраїлю металів на суму $2 млрд, забезпечивши чверть усіх потреб країни. 

1 травня глава МЗС Туреччини Хакан Фідан заявив про намір республіки приєднатися до позову ПАР проти Ізраїлю, поданого до Міжнародного суду ООН зі звинуваченнями у геноциді палестинців у Газі. Анкара закликала інші країни зробити те саме.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Головні новини
Близький Схід
Bloomberg: Для відбудови Гази знадобиться два десятиріччя та не менше 50 мільярдів доларів
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.