Туреччина обирала президента: підтримка виборців, підготовка до другого туру і майбутні відносини з Україною

Вища виборча рада Туреччини 15 травня оголосила результати президентських і парламентських виборів. За чинного главу держави Реджепа Таїпа Ердогана віддали голоси 49,51% виборців, а його опонент Кемаль Киличдароглу набрав трохи менше — 44,88% голосів.

Як і припускали соціологи та політологи, другий тур президентських виборів у країні таки відбудеться. Він призначений на 28 травня. Лише кілька десятих відсотка підтримки не вистачило чинному главі держави Реджепу Таїпу Ердогану для перемоги в першому турі.

Третім кандидатом, який балотувався на посаду президента, був представник “Альянсу АТА” Сінан Огана. Його підтримали близько 5% виборців. Партія Огана не потрапила до парламенту.
Вибори 14 травня, попри те, хто стане наступним президентом країни, вже змінили та розкололи Туреччину. Це показує і географічний фактор — опозиція перемогла в усіх західних регіонах: Стамбул, Ізмір, у столичному регіоні, а також у всьому курортно-приморському поясі. Також за опозиційного лідера голосує весь крайній схід і південний схід країни, де проживають здебільшого курди. А за Ердогана голосує вся серединна Туреччина. Прихильники ідеї продовження правління Ердогана — виборці націоналістичного спрямування. Навіть економічні проблеми, такі як рекордно висока інфляція і проблеми з ліквідацією наслідків нещодавніх землетрусів, не похитнули віру людей в Ердогана.

За опозицію, яка пропонує децентралізацію влади й повернення до форми правління парламентарної республіки, більше голосує прозахідна, проєвропейська молодь. І ті й інші голосували активно  — явка на дільницях сягала 90%.

За виборами в Туреччині без перебільшення стежив увесь світ. Їхні результати важливі в розрізі відносин Туреччини із Заходом, з Україною і з Росією. Як стверджують в українському посольстві в Анкарі, відносини з Києвом тут стійкі, збалансовані та навряд чи зміняться навіть у разі перемоги на президентських виборах опозиції. Крім того, політичний вектор Анкари незмінний: Туреччина не визнавала і не визнає окупацію та анексію українських територій Росією. Крім того, не варто забувати про співпрацю у сфері оборони, економічні зв’язки та посередництво Туреччини для організації зернового коридору.

Якщо говорити про результати парламентських виборів, то більшість голосів здобув Республіканський альянс на чолі з Партією справедливості та розвитку (це партія Ердогана) — близько 49% голосів, а це понад 300 місць із 600 у парламенті. При цьому опозиційний Національний альянс на чолі з партією Кемаля Киличдароглу, Народно-республіканською партією, здобули трохи більше ніж 200 місць у парламенті. Попри це, опозиційні сили продовжать боротися за перемогу в другому турі президентських виборів 28 травня.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Політика
Головний опонент Ердогана звинуватив РФ у втручанні у вибори у Туреччині
Економіка
Президент Туреччини оголосив про відкриття великого родовища нафти
Різне
Китай і Туреччина відмовилися продавати «вагнерівцям» зброю
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.