Туреччина 7 серпня вступить у справу про геноцид у секторі Газа

Туреччина як учасниця Конвенції про геноцид має право подавати заяву про вступ країни до справи про геноцид у секторі Газа, порушеному ПАР проти Ізраїлю в Міжнародному Суді 29 грудня 2023 року.

Відповіді дипломатичних джерел на 5 запитань щодо заяви Туреччини про приєднання країни до справи про геноцид Ізраїлю в секторі Газа:

Яка основа для вступу? 

Заява Туреччини про вступ у процес у Міжнародному Суді заснована відповідно до статті 63 Статуту Суду: 

«1. Коли виникає питання тлумачення договору, в якому беруть участь держави, які не є сторонами спору, секретар повинен негайно повідомити ці держави про ситуацію. 2. Будь-яка держава, поінформована таким чином, має право втрутитися у справу; Однак якщо він скористається цим правом, то тлумачення рішення буде для нього однаково обов'язковим». 

Який юридичний процес вступу Туреччини до судової справи?

Згідно з правилами, суд повідомить ПАР та Ізраїль як сторін поточної справи про заяву про вступ Туреччини та запросить у них письмові зауваження. 

Суд ухвалить рішення щодо прийнятності вступу шляхом проведення усного слухання за необхідності. 

Сторони судової справи можуть подати свої зауваження щодо заяви про вступ Туреччини у письмовій формі. Якщо будуть отримані письмові зауваження сторін, Туреччина залишає за собою право подати свої зустрічні зауваження письмово.

Чи можуть інші країни подати заяву про вступ до судової справи ПАР проти Ізраїлю? 

В даний час заяву про вступ до цього процесу подали Нікарагуа, Колумбія, Лівія, Мексика, Палестина та Іспанія. Суд поки що не ухвалив рішення за даними запитами. 

Чи застосовувався цей механізм в інших випадках? 

Механізм вступу в процес, який регулюється статтею 63 Статуту Міжнародного Суду, також застосовувався в інших справах у Міжнародному Суді. Як приклад можна назвати судовий розгляд між Україною та Росією, до якого було подано заяву про вступ із 32 країн. Крім того, Суд прийняв заяву 7 країн про вступ до справи, сторонами якої є Гамбія та М'янма. 

Коли очікується завершення судового процесу? 

Наголошується, що складно передбачити дату завершення судового процесу. Процес у Міжнародному Суді розпочався із заяви Південно-Африканської Республіки від 29 грудня 2023 року. На цьому етапі Суд встановив 28 жовтня 2024 р. крайнім терміном для ПАР для подання висновку у справі. Крайній термін для Ізраїлю, щоб подати свою протилежну думку, було встановлено 28 липня 2025 року. З огляду на судову практику Суду на сьогоднішній день передбачається, що судовий процес може тривати 4-5 років. 

Нагадаємо, що ПАР звернулася до Міжнародного суду ООН з позовом проти Ізраїлю, звинувативши його у порушенні Конвенції ООН про запобігання геноциду та покарання за порушення від 1948 року. Адвокати ПАР звернулися до суддів із проханням вжити тимчасових запобіжних заходів проти Ізраїлю у зв'язку з невідкладністю ситуації в секторі Газа. Слухання пройшли 11-12 січня у Гаазі. 

Міжнародний суд ООН у Гаазі 26 січня оголосив рішення про тимчасові заходи проти Ізраїлю через передбачуваний геноцид у Газі в рамках справи, порушеної на підставі позову ПАР проти Ізраїлю до МС за звинуваченням у порушенні Конвенції ООН про геноцид у зв'язку з атаками на сектор Газа. Згідно з вердиктом, Ізраїлю слід вжити «всі необхідні заходи» для запобігання діям, які підпадають під Конвенцію про геноцид, негайно припинити військові операції в секторі Газа, а також утриматися від будь-яких дій, пов'язаних із вбивствами, нападами та руйнуваннями щодо жителів ексклаву. 

28 березня Міжнародний суд ООН виніс низку додаткових заходів, зокрема наказав Ізраїлю вжити заходів для забезпечення безперешкодного надходження гуманітарної допомоги до сектору Газа. 

24 травня Міжнародний суд ООН ухвалив, що Ізраїль має негайно припинити атаки на Рафах та зберегти відкритим контрольно-пропускний пункт «Рафах» для надання допомоги мешканцям палестинського ексклаву.

 

Поділитися публікацією:
Читайте також
Близький Схід
Ізраїль завдав авіаудару по школах у Газі: щонайменше 30 загиблих
Головні новини
Різне
У Лівані нова хвиля вибухів техніки Хезболли
Різне
Росія порушує Женевські конвенції Страти та тортури українських військовополонених
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Читайте в розділі
Політика
США запровадять нові санкції проти Ірану через постачання ракет до РФ
Політика
Блінкен знову звернувся до Ізраїлю та ХАМАСу щодо припинення вогню
Політика
Ірак відклав план щодо виведення американських військ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.