The Guardian: Учені зафіксували рекордну кількість атак на цивільні системи водопостачання через дії Росії та Ізраїлю

У 2022 році рівень насильства, пов’язаного з водними ресурсами, зріс до рекордно високого рівня, багато в чому через війну Росії проти України та ізраїльські атаки на палестинські водні ресурси на Західному березі річки Йордан, пише The Guardian.

За інформацією дослідження Тихоокеанського інституту, наданого The Guardian, у 2022 році було зафіксовано щонайменше 228 водних конфліктів — на 87% більше, ніж у 2021 році. Експерти ООН вважають відключення або позбавлення людей доступу до чистої води порушенням міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій і називають це воєнним злочином.

Останні дані включають 56 випадків в Україні з моменту повномасштабного російського вторгнення у 2022 році до середини 2023 року. У квітні 2022 року 106 міст Херсонської області залишилися без водопостачання після російських ударів по інфраструктурі. У січні 2023 року 1 мільйон українців тимчасово залишився без води через чергові російські атаки. Унаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС у червні 2023 року загинули щонайменше 50 людей, було затоплено багато населених пунктів і сільськогосподарських полів, припинено водопостачання міст, електростанцій та іригаційних систем.

У матеріалі The Guardian стверджується, що, хоча Росія «несе відповідальність за більшу частину руйнувань, Україна іноді використовує воду як зброю». Як приклад називається «руйнування воріт дамби» у травні 2022 року для сповільнення просування окупаційних військ до Світлодарська в Донецькій області.

Науковці не змогли повністю оцінити збитки через бойові дії в Україні, але деякі громади та фермери на півдні вже повідомляли про дефіцит. Дослідниця Інституту прісноводної екології та внутрішнього рибальства асоціації Лейбніца Олександра Шумілова зазначила, що повінь унаслідок російських бомбардувань могла спричинити рух токсинів, зокрема важких металів, нафти й пластику, а також наземних мін униз за течією і, можливо, через кордони інших країн.

У дослідженні також наголошується на зростанні напруги між Іраном і Афганістаном через річку Гільменд на тлі нестачі води в обох країнах. За прогнозами, до 2050 року всі країни на Близькому Сході відчуватимуть гостру нестачу води в міру зростання населення і посилення впливу на клімат.

Найбільше від водного насильства в регіоні страждають палестинці, повідомляє The Guardian. Ізраїльські атаки на Газу пошкодили або зруйнували «щонайменше шість свердловин, три водонасосні станції, одне водосховище та один опріснювальний завод», які обслуговували понад 1,1 млн палестинців. В ООН кажуть про потенційно смертельну нестачу води в секторі Гази. Ізраїль також заблокував постачання електроенергії та палива, необхідних для роботи інших опріснювальних заводів у Газі, а також водоочисних і каналізаційних споруд.

У матеріалі сказано, що ще до облоги Гази Ізраїль, який прагне контролювати обмежені запаси води в регіоні, систематично атакував палестинські системи іригації та водопостачання на Західному березі. Із січня 2022 року до середини 2023 року було зафіксовано щонайменше 66 атак, пише The Guardian.

За даними Хронології водних конфліктів, рівень насильства, пов’язаного з доступом до води, неухильно зростає з 2000 року на тлі кліматичної кризи і дефіциту води.

 

Поділитися публікацією:
Читайте також
Ближний восток
Генсек ООН назвал «ошибочными» военные методы Израиля
Близький Схід
ООН повідомляє про 88 загиблих співробітників у Секторі Гази
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.