Технології для людей з вадами зору: інновації з Катару

Мета організаторів будь-якого великого заходу – і чемпіонат з футболу в Катарі не є винятком – забезпечити рівні умови доступу для всіх бажаючих. Місцевий стартап Bonocle допомагає вболівальникам із порушеннями зору відчути себе причетними до цієї важливої ​​світової події. Деколи буває непросто проходити рівні відеоігор, особливо якщо у вас проблеми із зором. 

Інструктор з Брайля, Ікрамі Ахмед, вважає, що завдяки пристрою Bonocle можна отримати нові відчуття від улюбленого заняття: "Це повністю змінює процес. Цей крихітний прилад можна носити з собою. На мій погляд, ми переживаємо революцію. Потрібно лише пристосуватися, потрібен час, щоб освоїти цю технологію.

Компанія Bonocle розмістилася у Катарському науково-технологічному парку. Це дітище двох студентів-інженерів, котрі випадково розробили розважальну платформу на основі Брайля. 

Абдельразак Алі зламав руку у ДТП, під час реабілітації його відправили до навчального центру для людей із особливими потребами. "Для нас це стало можливістю краще зрозуміти проблеми спільноти людей з вадами зору. Як вони використовують технології? Чи можуть сидіти в Instagram або переписуватися в WhatsApp? Як вони отримують доступ до навчальних матеріалів і документів? Ми пройшли через труднощі, з якими їм доводиться стикатися щодня, будь то отримання доступу до контенту або пошук волонтерів, які зможуть переписати для них лекції та завдання у більш доступному форматі", – каже Абдельразак. 

Як це зазвичай відбувається в стартапах, засновники Bonocle пробували і тестували кілька різних портативних пристроїв, таких як стілус, планшет і навіть рукавичку, перш ніж нарешті зупинитися на прототипі, схожому на комп'ютерну мишу. Допоміжна технологія Bonocle дає користувачам смартфонів можливість вивчити і читати шрифт Брайля, а також отримати доступ до широкого спектру цифрового контенту від книг до ігор. 

Творча група розповіла, що досі технологія Брайля була або дуже дорогою, або ненадійною, а самі прилади були надто громіздкими. За словами Рамі Солімана, співзасновника компанії, подібної дискримінації не місце у XXI столітті. 

Ікрамі Ахмед впевнений, що про справжню інтеграцію геймерів з порушеннями зору в ігрову спільноту Катару можна говорити лише тоді, коли будь-хто може брати участь у знакових заходах та по-справжньому взаємодіяти з іншими гравцями.

На шляху Bonocle виникали проблеми, робота зі створення продукту ускладнювалася пандемією. Але команду розробників приймали всерйоз, саме їм довірили важливу місію – перетворити цифровий контент на шрифт Брайля під час майбутнього чемпіонату світу. За словами Ахмеда, не за горами той день, коли Bonocle стане невід'ємною частиною повсякденного життя людини з порушеннями зору, а проблема нерівного доступу вирішуватиметься з розвитком технологій: "Люди з вадами зору по всьому світу стикаються з одними й тими самими проблемами. Ми дивимося в майбутнє Ми хочемо зробити його краще, ми хочемо, щоб ніхто не відчував себе відрізаним від суспільства».

Поділитися публікацією:
Читайте також
Близький Схід
У Досі підписано мирну угоду щодо Чаду
Головні новини
Близький Схід
Bloomberg: Для відбудови Гази знадобиться два десятиріччя та не менше 50 мільярдів доларів
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.