США вивели свої війська з авіабази у Нігері

Збройні сили Сполучених Штатів завершили виведення персоналу з авіабази 201 у Нігері, повідомляє агенство Reuters з посиланням на офіційних осіб. Правляча хунта Нігеру після державного перевороту минулого року висунула вимогу до США вивести майже 1000 американських військових.

Авіаційна база 201, база безпілотників поблизу Агадеса в центральному Нігері, побудова якої коштувала 100 мільйонів доларів, до перевороту надавала важливі розвідувальні дані про ісламістські групи бойовиків.

У спільній заяві міністерства оборони Нігеру та американських військових йдеться, що персонал і обладнання з бази були виведені, а координація продовжуватиметься протягом найближчих тижнів, щоб забезпечити завершення виведення.

«Ефективна співпраця та зв’язок між збройними силами США та Нігеру забезпечили завершення цього обміну достроково та без ускладнень», - йдеться у заяві.

Хунта Нігеру дала США термін до 15 вересня, щоб вивести війська зі своєї території. Минулого місяця американські війська були виведені з авіабази 101.

Рішення Нігеру попросити виведення американських військ було прийнято після зустрічі в Ніамеї в середині березня, коли високопоставлені чиновники США висловили занепокоєння щодо таких питань, як очікуване прибуття російських військ і повідомлення про те, що Іран шукає сировину в країні, включаючи уран.

У квітні Росія направила військових інструкторів до Нігеру.

Як повідомляв раніше Голос Америки, російські пропагандистські ресурси широко висвітлюють тему виведення американських військ із Нігеру.

У травні, вашингтонське видання The Hill, аналізуючи ситуацію, припустило – США програють позиції Росії в геополітичній боротьбі за Африку.

Виведення американських військ з Нігеру, писало видання, поставить під загрозу антитерористичні операції США та надасть Росії більше впливу в Африці.

Російську мову і культуру до Нігеру тим часом активно несуть міждержавні ініціативи та спеціально створені громадські організації.

Так, у травні видання Business Insider. Africa інформувало: Нігер урочисто відкрив Центр російської мови та культури у своїй столиці (у партнерстві з російським урядом) “Російський простір”, прагнучи “зблизити народи Росії та Нігеру через науку, освіту, мистецтво, спорт і культуру”.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Разное
В 2023 году в мире голодал каждый 11-й человек, - ООН
Головні новини
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Різне
Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій
Економіка
Туреччину накрила хвиля банкрутств: закрилися тисячі компаній
Читайте в розділі
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Різне
Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій
Різне
Шість співробітників ООН загинули під час ізраїльської атаки в Нусейраті
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.