Справа про Аль-Шіфа: Розслідування нападу на найбільшу лікарню в Секторі Газа

На третьому місяці ізраїльської агресії проти палестинців, особливо в Секторі Газа, ізраїльська армія скоїла масу злочинів проти людяності в лікарні Аль-Шіфа, після яких Ізраїль як виправдання заявив, що під лікарнею знаходилася інфраструктура бойовиків ХАМАС. Проте відоме американське видання The Washington Post провело ретельне розслідування, внаслідок якого повністю спростувало ізраїльську версію. Редакція ІП "Україна по-арабськи" представляє читачу повний переклад статті The Washington Post.

21 грудня 2023 року, о 9:00 ранку за східноамериканським часом 

(EST) ЄРУСАЛІМ 

Гази Луїза Лавлак, Іван Хілл, Джонатан Баран, Джаретт Лей, Еллен Накашіма 

— За кілька тижнів до відправлення Ізраїлем військ у лікарню Аль-Шіфа, прес-секретар ЦАХАЛ почав формувати публічне обґрунтування цього кроку. Твердження були надзвичайно конкретними — п'ять будівель лікарні безпосередньо залучені до діяльності ХАМАС; ці будівлі знаходилися над підземними тунелями, які використовувалися бойовиками для ракетних атак та керування бійцями; з тунелів можна було потрапити в палати лікарні. Заяви були підкріплені "конкретними доказами", зазначив речник ЦАХАЛ Даніель Хагарі під час брифінгу 27 жовтня. 

Після штурму комплексу 15 листопада ЦАХАЛ оприлюднили серію фотографій та відео, що, як вони стверджують, підтверджують їх основний тезис. "Сюди приходили терористи для керування своїми операціями", заявив Хагарі у відео, опублікованому 22 листопада, показуючи глядачам підземний тунель та освітлюючи темні порожні кімнати під Шіфою. Але докази, представлені урядом Ізраїлю, недостатньо підтверджують, що ХАМАС використовував лікарню як пункт керування та контролю, за аналізом "Washington Post" візуальних відкритих джерел, супутникових знімків та всіх публічно оприлюднених матеріалів ЦАХАЛ. Це породжує критичні питання, вважають юридичні та гуманітарні експерти, щодо того, чи була шкода, заподіяна військовими операціями Ізраїлю проти лікарні — оточення, облога та кінцева атака споруди та тунелю під нею — пропорційними оціненій загрозі. Аналіз показує: 

• Кімнати, з'єднані з тунельною мережею, виявленою ЦАХАЛ, не мали безпосередніх доказів військового використання ХАМАС

• Жодна з п'яти будівель лікарні, визначених Хагарі, не з'єднувалася з тунельною мережею

• Немає доказів, що з тунелів можна було потрапити в палати лікарні. 

За години до входу ЦАХАЛ в комплекс, адміністрація Байдена розсекретила американські розвідувальні оцінки, які, за її словами, підсилювали позиції Ізраїлю. Після рейду ізраїльські та американські чиновники підтримали початкові заяви. "Ми повністю впевнені в розвідці... що ХАМАС використовував це як вузол керування та контролю", — заявив старший представник адміністрації журналістам на минулому тижні на умовах анонімності. "ХАМАС тримав заручників на території лікарні до того, як туди зайшов ЦАХАЛ".

Уряд США не оприлюднив жодного з розсекречених матеріалів, і посадовець не розкрив інформацію, на якій базувалася ця оцінка розвідки.

"ЦАХАЛ оприлюднив обширні, недвозначні докази, які вказують на зловживання комплексом лікарні Шіфа ХАМАС для терористичних цілей та підземну терористичну діяльність", — повідомив представник ЦАХАЛ газеті.

На запит про можливість подання додаткових доказів з лікарні Шіфа, представник відповів: "Ми не можемо надати додаткову інформацію". 24 листопада ізраїльські війська оголосили в заяві, що знищили тунель на території лікарні; їхні війська відступили незабаром після цього.

"Раніше я був переконаний, що [Шіфа] було місцем цих операцій", — заявив старший член Конгресу США газеті на умовах анонімності через чутливість питання. Але зараз, він сказав, "я вважаю, що має бути новий рівень демонстрації доказів. На цей момент вони повинні мати більше доказів".

Цільове обстрілювання союзником США комплексу, де перебувають сотні хворих та умираючих пацієнтів і тисячі переміщених осіб, не має аналогів за останні десятиліття. Атака на Шіфа призвела до зупинки роботи лікарні. Під час наближення ізраїльських військ та загострення боїв закінчилося паливо, постачання припинилось, а машини швидкої допомоги не могли забирати поранених з вулиць.

У входу в комплекс лікарі викопали масову могилу для до 180 людей, заявили ООН, посилаючись на медичний персонал лікарні. Морг вже давно не функціонував. Кілька днів пізніше, коли медики ВООЗ прибули для евакуації тих, хто залишився всередині, вони сказали, що місце лікування стало "зоною смерті". Принаймні 40 пацієнтів — включаючи чотирьох передчасно народжених немовлят — померли за дні до рейду та внаслідок нього, повідомили ООН.

З того часу інші лікарні в секторі Газа стали об'єктом нападів, які повторюють те, що сталося у Шіфі — це не просто переломний момент у конфлікті, але й важливе дослідження відношення Ізраїлю до законів війни.

Медичний комплекс Шіфа був найбільш розвиненою та найкраще обладнаною лікарнею в секторі Газа. Після того, як Ізраїль розпочав свою виснажливу кампанію авіаударів у відповідь на жорстокий напад ХАМАС 7 жовтня, Шіфа стала серцем огорнутої страхом системи охорони здоров'я анклаву, а також місцем притулку для десятків тисяч переміщених жителів Гази, які боялися загинути в своїх домівках.

Медичні установи мають особливий захист — навіть у час війни — вони втрачають свій статус лише "у той час, коли вони використовуються поза своєю медичною функцією для вчинення дій, що завдають шкоди ворогові", — сказав Аділь Хак, професор права з Ратгерського університету.

Без повного розуміння ізраїльської розвідки та її бойових планів легальність військових операцій Ізраїлю проти Шіфи залишається відкритим питанням.

Але на своєму брифінгу 27 жовтня Хагарі намалював чітку картину того, що, на його думку, знайдуть сили Ізраїлю, показуючи анімоване відео того, що, як вважалося, лежало під приміщенням. У фільмі бойовики в масках патрулювали один рівень, який був пов’язаний з лабіринтом кімнат ще глибше під землею, з ноутбуками та спальними кімнатами.

"Право стосується того, що було у голові нападника в той час, коли він планував та виконував свою місію щодо втрат, які він очікував спричинити, і військової переваги, яку він передбачав отримати", — каже Майкл Шмітт, професор-емерит коледжу ВМС США.

Збройні сили Ізраїлю утримались від коментарів про те, яку військову перевагу вони шукали чи досягли.

"Яка тут була терміновість? Це ще не доведено", — сказав Юсуф Саїд Хан, старший юрист правозахисної фірми Global Rights Compliance, який розробляв звіти ООН про облоги.

Хоча підземний тунель, виявлений ізраїльськими силами після рейду, може свідчити про можливу присутність бойовиків під лікарнею, це не підтверджує, що там під час війни діяла командна вузлова станція.

"Ми отримуємо більш детальне тривимірне розуміння госпіталю Шіфа, тунелів під ним", — сказав Брайан Фінукейн, колишній юридичний радник Державного департаменту і старший радник Кризової групи.

"Те, чого нам насправді не вистачає тут, це впевнене розуміння четвертого виміру, часу. Коли різні елементи лікарні використовувалися певним чином? Коли тунелі під комплексом лікарні використовувалися певним чином?"

Прес-конференція 27 жовтня викликала хвилю страху серед персоналу лікарні, який бачив в ній передумову для військових дій. За кілька годин зв'язок в Газі перестав працювати. "Після цього розпочалися обстріли будівель, що оточували Шіфа", — згадує Гассан Абу Сітта, британський палестинський хірург, який працював у лікарні у той вечір. "Обстріли були такі близькі, а будівля так сильно трусилася".

На початку листопада тисячі наляканих цивільних залишилися у пастці на території лікарні, коли військова операція Ізраїлю відрізала комплекс від зовнішнього світу.

Принаймні двоє передчасно народжених малюків померли 11 листопада, коли у лікарні закінчилася електроенергія для інкубаторів, сказали працівники.

Кілька десятків пацієнтів померло на реанімаційному відділенні протягом наступних днів, повідомляли медики. Палестинський Червоний Півмісяць заявив, що він більше не може висилати швидкі машини, щоб допомогти чи евакуювати поранених.

У ніч на 15 листопада ЦАХАЛ заявив, що проводить "точну та цільову операцію" проти ХАМАС в певній частині комплексу та що вони вбили кілька бойовиків поза комплексом "до початку операції".

Медики всередині приміщення та посадовці МОЗ Гази сказали, що ізраїльські сили захопили будівлю до настання ранку. Вони ходили від кімнати до кімнати, опитуючи персонал та пацієнтів і просили деяких з них зібратися на подвір’ї, недалеко від масового могильника, де мертвих поховали без церемонії.

Газета проаналізувала знімки з супутників та фотографії у соціальних мережах, щоб картографувати пошкодження лікарні та визначити місце масового поховання, що розташоване практично відразу за східними воротами комплексу лікарні.

"Це була дуже точна та цілеспрямована військова операція, яку здійснив Ізраїль із низкою заходів для зменшення числа цивільних жертв", — заявив високопоставлений представник уряду США.

Коли 18 листопада прибули працівники ВООЗ, медики та пацієнти благали команду про безпечний вихід, повідомила організація.

В екстрено-пологовому відділенні, як показали відеоролики та сказали лікарі, кричали кілька десятків передчасно народжених малюків. Ще двоє з них померли, перш ніж прибули евакуаційні автомобілі ВООЗ.

Протягом більш ніж тижневої окупації Шіфи ізраїльськими військами, вони випустили кілька комплектів фотографій та відеороликів, що показували нібито докази військової діяльності ХАМАС в та під лікарнею.

Менше ніж за 24 години після того, як ізраїльські сили увійшли до комплексу, ЦАХАЛ оприлюднив відеозапис, на якому їхній представник Джонатан Конрікс проходить через відділення рентгену. За магнітно-резонансною томографією він показує те, що він називає "сумкою", що містить карабін AK-типу та магазин нарізних патронів.

Фотографії, оприлюднені військовими пізніше того ж дня, показували нібито повний арсенал зброї, вилученої в лікарні — близько 12 карабінів AK-типу, а також магазини з боєприпасами та кілька гранат та бронежилетів.

"Вашингтон Пост" не зміг незалежно перевірити, кому належала зброя або як вона потрапила у відділення рентгену.

В наступні дні з'явилася більш обширна доказова база, яка потенційно свідчила про бойову діяльність під спорудою. 16 листопада військові опублікували візуальні дані, що показували вхід до тунелю в північному сході комплексу лікарні біля будівлі спеціалізованої хірургії.

Знімки з супутників показали, що ізраїльські війська знайшли тунель всередині маленької будівлі, яку вони зруйнували.

Пізніше військові випустили відеоролики своїх солдатів та Хагарі, які вивчали мережу тунелів, що з'єднані зі знайденим тунелем. Відео показувало довгий тунель, який простягався на схід від тунелю і пролягав на південь під відділенням спеціалізованої хірургії; ще один тунель направлявся на північ від комплексу лікарні. З відеороликів не було можливо визначити остаточну відстань або напрямок північного тунелю."

Газета відобразила шлях тунелю, визначивши місця розкопок в межах Шіфа за допомогою геолокації та покадрового аналізу відео для визначення напрямку та довжини мережі тунелів. Після цього газета наклала тунельні маршрути на оригінальну карту, опубліковану ЦАХАЛ 27 жовтня, яка, як вони стверджували, показує повний розмір командно-керівної інфраструктури ХАМАС.

Жодна з п'яти будівель, виділених ЦАХАЛ, не з'єднана з тунелями, і не було представлено жодних доказів, що в тунелі можна було б потрапити з палат лікарні, як стверджував Хагарі.

В одному місці під будівлею хірургії, два невеликих санвузли, раковина та дві порожні кімнати приєднані до тунелю. Хагарі зазначив, що кімнати та тунель отримували електропостачання, водопостачання та кондиціонування з Шіфи. Одну кімнату, за його словами, використовували як "операційну кімнату", а електричні проводи були доказом цього.

Порожні кімнати не мали слідів використання - ані для командування та керування, ані для інших цілей. Немає ознак недавнього проживання, включаючи сміття, посуд, одяг чи інші особисті речі.

"Цю кімнату евакуювали, і всю апаратуру також. Я вважаю, вона була евакуйована, коли вони зрозуміли, що ми збираємось зайти в Шіфу", - сказав Хагарі у відео.

Він не розкрив, коли стало відомо, що бойовики працювали в тунелі або коли відбулася їхня евакуація, ЦАХАЛ не відповів на запити щодо уточнень.

"Якщо ви не знайдете те, що ви казали, що збираєтесь знайти, це виправдовує сумніви щодо того, чи була ваша оцінка військової цінності проведення операції законною", - каже Джеффрі Корн, професор права в Техаському технологічному університеті та колишній старший радник з права війни при Армії США. "Це точно не остаточно вірна інформація. Кінцевим питанням є те, чи було обґрунтованим оцінювання отриманої військової переваги в обставинах, що мали місце".

У заяві від 18 листопада ХАМАС назвав ствердження про їх використання Шіфи частиною "кампанії відвертої брехні". Представники ХАМАС не відповіли на запит щодо використання групою тунелів.

Наступного дня ЦАХАЛ опублікував додатковий доказ: записи відеоспостереження, де озброєні бойовики вели двох заручників через лікарню 7 жовтня – одних з близько 240, взятих у полон під час нападу на південний Ізраїль. Один із них, судячи з відео, був поранений та перебував на ношах. Незрозуміло, чи заручники потрапили до лікарні для медичного лікування чи з іншою метою.

Захоплення заручників є злочином за міжнародним правом. Але "використання лікарні не за призначенням за п'ять тижнів до операції ЦАХАЛ не впливає на законність операції ЦАХАЛ", - сказав Хак.

Коли на Шіфа осів пил після штурму, експерти попередили про прецедент, який встановив цей штурм. "Я вважаю, що існує ризик, що Ізраїль може намагатися отримати привід для майбутніх операцій проти лікарень. Не слід вважати, що лікарні загалом можуть бути ціллю на підставі того, що Ізраїль висунув щодо Шіфи", - сказав Фінукейн.

До військової операції 15 листопада, за даними аналізу даних з некомерційної дослідницької групи Insecurity Insight, майже половина основних медичних закладів на півночі сектору Гази були або піддані обстрілу, або пошкоджені під час бойових дій. Протягом місяця після цієї події низка інших лікарень закрилася або зменшила свою діяльність до мінімуму, до такої міри, що вони майже перестали функціонувати, оскільки тривають авіаудари і кількість жертв зростає. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус заявив, що його "схвилювала фактична руйнація" лікарні Камаля Адвана на півночі сектору Гази, що призвело до загибелі принаймні восьми пацієнтів і призупинило роботу цього закладу.

Після арешту директора лікарні Ахмеда аль-Калота, Ізраїль у вівторок оприлюднив відео допиту, в якому Калот зізнався у членстві в організації ХАМАС і заявив, що лікарня перебуває під контролем військового крила групи, бригад Іззедін аль-Кассама. У відповідь на це Міністерство охорони здоров'я сектору Гази назвало заяву "отриманою через катування та психологічний тиск" для "виправдання послідовних злочинів [Ізраїлю], особливо проти системи охорони здоров'я." 

Лікарня "Аль-Ауда", одна з небагатьох ще функціонуючих лікарень на півночі, знаходилась в облозі ізраїльських військ ще на початку цього місяця, і лікарі продовжували лікувати своїх пацієнтів, а запаси пального та їжі ставали дедалі меншими, повідомили медики та Лікарі без кордонів.

"Скажемо чітко: лікарня 'Аль-Ауда' функціонує, в ній працює медичний персонал, і багато пацієнтів перебувають у вразливому стані", - сказав керівник місії Лікарів без кордонів Ренцо Фрікке у заяві. У вівторок група повідомила, що ізраїльські сили отримали контроль над установою. Чоловіків та хлопців віком понад 16 років, включаючи медиків, вивели назовні, обв'язали і допитували. Організація додала, що в палатах все ще знаходились десятки пацієнтів, але закінчилися запаси анестетиків та кисню.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Разное
Британский адвокат: Запад поощряет убийства женщин и детей в Палестине
Різне
Єменські хусити взяли відповідальність за напад на танкер під прапором Норвегії
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.