Саудівська Аравія вирішила змінити підхід до Ірану

Ер-Ріяд закликає повернутися до переговорів зі своїм головним суперником у регіоні Іраном про відновлення ядерної угоди.

У Саудівській Аравії дали зрозуміти, що інакше «це може загрожувати стабільності у регіоні». Тим часом, головний стратегічний партнер королівства на Близькому Сході — Вашингтон — втрачає інтерес до угоди з Ісламською Республікою.

«Нам потрібно повернутися до переговорів [щодо «ядерної угоди з Іраном»], але необхідний цілісний підхід. Ми вважаємо, що маємо брати участь у будь-яких майбутніх дискусіях. Держави Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, яким найбільше загрожує ядерний Іран, мають брати участь у цих переговорах. Ми стурбовані тим, що дискусії про повернення до СВПД [Спільного всеосяжного плану дій 2015 року] фактично припинилися, і це величезний ризик регіональної нестабільності», — заявив на Мюнхенській безпековій конференції міністр закордонних справ королівства Фейсал бін Фархан.

Глава МЗС Саудівської Аравії зазначив, що близькосхідному регіону невигідне поширення ядерної зброї. “Ми підтримуємо зусилля щодо звільнення близькосхідного регіону від ядерної зброї”, – пояснив він, додавши, що “Іран може активізувати атомні розробки”.

Фейсал бін Фархан виступав вже після міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта, який заявив, що його країна “виклала на стіл переговорів усі можливі засоби”, щоб завадити Ірану отримати ядерну зброю. Про які саме заходи йдеться, глава оборонного відомства уточнювати не став.

“Міжнародне співтовариство має створити ефективну альтернативу вмираючому [збройовому] ембарго – практичний механізм стримування та наслідків”, – сказав він. За словами Йоава Галанта, Тегеран, незважаючи на санкції, “розширює поширення передової зброї за межі регіону”.

Після того, як США при Дональді Трампі в 2018 році вийшли з ядерної угоди і повернулися до політики санкцій щодо Тегерана, іранська влада стала поступово відходити від зобов’язань, взятих у рамках СВПД.

Адміністрація Джозефа Байдена хотіла повернутися до ядерної угоди. В результаті між Тегераном і Вашингтоном почалися непрямі консультації за посередництва інших країн, які підписали СВПД. Здавалося, що сторони близькі до компромісу та досягнення домовленостей. Однак згодом переговори почали пробуксовувати, а потім і зовсім зайшли в глухий кут. Сторони так і не могли домовитись про зняття санкцій з Ірану.

Західні країни звинувачують Іран у висуненні необґрунтованих вимог. У свою чергу, у Тегерані впевнені, що жодного прориву найближчим часом не передбачається, і продовжують розвивати свою ядерну програму.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Близький Схід
У Саудівській Аравії зводять гігантський кубоподібний хмарочос, який зможе вмістити 20 Емпайр-Стейт-Білдінг
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.