Саудівська Аравія та Іран офіційно відновили дипломатичні відносини

Саудівська Аравія та Іран обмінялися послами, офіційно поклавши край семирічному розриву дипломатичних відносин між суперниками в Перській затоці.


Про це повідомляють Al Jazeera та Bloomberg.

Новий представник Саудівської Аравії після свого прибуття до Тегерана заявив, що прагнутиме «зміцнити відносини та інтенсифікувати контакти й зустрічі між Королівством [Саудівська Аравія] та Іраном, щоб перейти до гостиннішого простору».

Країни, які багато ворогували з моменту захоплення влади в Ірані шиїтськими ісламістами в 1979 році, розірвали дипвідносини у 2016-му. Але в березні 2023-го за сприяння Китаю домовилися про відновлення відносин.

«Те, що сталося в минулому, — це уроки, які ми вчимо й використовуємо для побудови майбутнього», — сказав фактичний правитель Саудівської Аравії принц Мухаммед ібн Салман міністрові закордонних справ Ірану Хоссейну Амірабдоллахяну.

Минулого місяця посольство Саудівської Аравії в Тегерані відновило роботу. У червні Іран відзначив відкриття свого посольства в Ер-Ріяді церемонією підняття прапора.

Правитель Саудівської Аравії принц Мухаммед увів війська в Ємен у 2015 році, щоб відновити дружній уряд після того, як підтримувані Іраном хусити захопили частину країни, включно зі столицею. Мухаммеду не вдалося витіснити хуситів, які відповіли ракетними ударами по нафтовій інфраструктурі в глибині Саудівської Аравії.

Але згодом принц оголосив про великий план економічної трансформації та захотів позбутися регіональних загроз. Тому на початку цього року він підписав із Тегераном угоду про відновлення відносин, укладену за посередництва Китаю. Це допомогло заспокоїти бойові дії в Ємені, покращити зв’язки між двома суперниками та послабити ширшу напруженість на Близькому Сході.

Зазначимо, що Іран і Саудівська Аравія були серед шести країн, яким минулого місяця запропонували приєднатися до геополітичного блоку БРІКС. Наразі його членами є Китай, Індія, Бразилія, Росія та Південно-Африканська Республіка.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
Саудівська Аравія продовжить скорочення видобутку нафти на 1 млн б/д до кінця року
Різне
В Ірані посилять закон про хіджаб
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Дипломатія
Новий посол Туреччина вручив вірчі грамоти Президенту України
Дипломатія
Йорданія відкликала посла з Ізраїлю
Дипломатія
Туреччина та Єгипет призначають послів для відновлення дипломатичних відносин
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.